HavFriskFiske-Kutteren Jamik havde journalist med på fisketur

HavFriskFiske-Kutteren Jamik havde journalist med på fisketur

Det var Politikens journalist Stephen Haar der havde taget overtøjet på og sagt ja til en fisketur på Øresund med fisker Max Christensen og makkeren Jesper Holk Petersen fra Vedbæk Havn.

Ud over den salte friske luft og bidende februar kulde, var det fiskeren med K 148 Jamik med tilknytningen til HavFriskFisk der specielt interesserede journalisten fra Politiken.

De kystnære fiskefartøjer er gennem de senere år i antal reduceret fra i 2004 at være 3.656 til i 2013 kun at være 2.786 i alt i hele Danmark og antallet falder fortsat. Derfor havde Politikens journalist valgt at skrive om nogle af de tiltag i dansk fiskeri, der kan gøre en forskel og give det skrantende kystfiskeri i Danmark en økonomisk håndsrækning.

Ordningen med HavFriskFisk.dk giver forbrugerne mulighed for at følge en kutter i et bestemt område og gør tilgangen til frisk fisk lettere. Man modtager en sms besked direkte på ens mobiltelefon, om hvornår kutteren er i havn og hvad fangsten består af. En service, der giver forbrugerne billigere friske fisk, og som fiskerne nu i en årerække har haft større og større glæde af, da fisken rakt over rællingen, både giver en lidt højere pris på fisken og en noget bedre økonomi for fiskeren, end blot at lande hele fangsten til auktionen.

I Stephen Haars artikel følger man Vedbæk fiskeren helt ind til havnen i Vedbæk og oplever mødet med almindelige danskere, der trofast møder op på kajen for at få den helt rigtige friske kvalitet af fisk eller rogn. Et møde som flere forbrugere er meget glade for, da de samtidig får sig en snak om fiskeriet og hvorledes fisken fanges. Det, sammen med en kvik og munter bemærkning omkring salget, giver en god stemning og atmosfære på kajen, som da Max Christensen bliver råbt an af en dame, der spørger, ”har du rogn?”, hvortil Max svarer med et glimt i øjet, ”forhåbentligt ikke”. Et ordspil der får smilene frem på de fleste fremmødte fiske-elskende kunder på kajen.

Salget ved havnekajen tegnede sig sidste år for cirka 20 pct. af den samlede omsætning, som Max og Jesper halede ind i Øresund og ordningen HavFriskFisk er da også noget der er kommet for at blive på Vedbæk Havn, hvor flere kuttere nu er tilsluttet ordningen.

Læs Politikens artikel her.