BlueOcean-projektet, der er ledet af DTU Aqua, er et af fire projekter, der modtager støtte fra The Marine Research Program of the North Atlantic Ocean som involverer DTU Aqua.
I begyndelsen af marts måned kom forskere til Tórshavn fra Grønland, Færøerne og Danmark for at sætte gang i de nye havforskningsprojekter. Hvor DTU Aqua er involveret i to ud af fire af projekterne, der har fået tildelt 14 mio. DDK i midler fra Havforskningsprogrammet i Nordatlanten.
Projekterne hedder:
- COPS – Dynamics of Calanus arter knyttet til oceanografiske processer, rovdyr og kulstofbinding. Eilif Gaard, Projektleder. Samarbejde mellem Færøernes Havforskningsinstitut, DTU-Aqua og University of Strathclyde. Finansiering: 2.366.250 kr
- TOPLINK – Marine top rovdyr som økosystemindikatorer i det centrale Nordatlanten. Mads Peter Heide-Jørgensen, projektleder. Samarbejde mellem Grønlands Naturinstitut, Færøernes Havforskningsinstitut og Københavns Universitet Finansiering: 3.973.000 kr
- FjordProcess – Nøgleprocesser, der styrer pelagisk produktivitet i subarktiske nordatlantiske fjordøkosystemer. Eydna í Homrum, Projektleder. Samarbejde mellem Færøernes Havforskningsinstitut, Færøernes Akvakulturforskningsstation, Aarhus Universitet og Havforskningsinstituttet i Bergen. Finansiering: 3.699.024 kr
- BlueOcean – Blåhvilling rekruttering, distribution og havklimaprocesser i det nordlige Atlanterhavsrygge. Brian MacKenzie, projektleder. Samarbejde mellem DTU-Aqua og Færøernes Havforskningsinstitut. Finansiering: 3.998.000 kr.
Kick-off-møde omkring Forskningsområderne
På mødet i Tórshavn holdt projektlederne hver deres oplæg og deltagerne diskuterede efterfølgende samarbejdspotentialer mellem de forskellig projekter. Noget der vil styrke havforskningssamarbejdet i Nord, hvor de tildelte projekter omfatter 2 ph.d. projekter og 2 postdoc-projekter med partnere fra institutioner i Grønland, Færøerne og Danmark, foruden Norge og Skotland. Det vil styrke samarbejdet mellem Grønland, Færøerne og Danmark om havforskningen i Nordatlanten.
Under besøget på Færøerne blev de kommende forsknings-samarbejdspartnere også inspireret gennem ture ud til Bakkafrost, Færøernes førende lakseopdrætsvirksomhed, og Akvakulturens Forskningsstation på Færøerne.
Deltagerne besøgte også det nye færøske forskningsskib Jákup Sverri og det endnu nyere grønlandske forskningsfartøj Tarajoq, som ligger i havn på Færøerne i øjeblikket.
Første bevillinger og næste indkaldelse kommer i juni 2022
Havforskningsprogrammet i Nordatlanten er finansieret af den danske regering. Midlerne til de fire nordatlantiske hav-projekter er de første bevillinger, der gives gennem dette strategiske program, som den danske regering har afsat midler til på finansloven i perioden 2020-2023.
Programudvalget har besluttet, at de resterende midler, ca. 8 mio. kr., er til rådighed til næste ansøgningsrunde med frist i juni måed 2022.