Havet gemmer på en perlerække af proteinrige og klimavenlige fødevarer, som vi sagtens kan blive bedre til at stille frem på spisebordet. Som tang og muslinger, der har et lavt klimaaftryk, men som vi er milevidt fra at udnytte potentialet af.
Sådan lyder det i en række naturvidenskabelige studier, der netop er udgivet i en række tidsskrifter, skriver Videnskab.dk
Med et stigende pres på Landbruget og deres dyrkningsarealer, så ligger havet stadig hen som den helt store uudnyttede fødevarekilde, hvor vi potentielt kan høste langt flere fødevarer under vand, end vi gør i dag.
Især forskellige tangarter og skaldyr som muslinger er spækket med protein, mineraler og er rige på omega-3-fedtsyrer. De er både sunde og så afgiver de et betydeligt lavere klimaaftryk end eksempelvis opdrættet laks og oksekød. Se faktaboksen herunder.
- Muslinger: 0,22 kg CO2e per kg
- Laks : 11 kg CO2e per kg.
- Torsk, filet, paneret, rå: 6,63 kg CO2e per kg
- Hel kylling: 2,22 kg CO2e per kg
- Hakket oksekød: 30,84 kg CO2e per kg
CO2e betyder CO2-ækvivalenter, og det er en måleenhed, der medregner alle udledte drivhusgassers (f.eks. CO2, metan og lattergas) klimapåvirkning.
Kilde: Den store klimadatabase
»Hvis vi vil tage klimaforandringerne alvorligt og ændre vores fødevareproduktions-systemer, bør vi anvende havet på en langt mere bæredygtig måde end vi gør i dag. Fødevareproduktionen på land er yderst presset, vurderer professor og havmiljøforsker Jens Kjerulf Petersen fra DTU Aqua, Institut for Akvatiske Ressourcer.
Han siger videre, »Derfor giver det mening at se på, hvor man kan lave en bæredygtig fødevareproduktion. Der vil jeg pege på lavtrofisk aquakultur, blandt andet fordi vi ikke skal importere soja eller hugge regnskov ned for at dyrke foder til at producere tang, muslinger eller østers,« fortsætter professoren, som ikke har været en del af forskningen i Nature-artiklerne.
Oversat betyder »Lavtrofisk akvakultur« typisk opdræt af muslinge- og tangarter, men man kan i princippet også inkludere andre arter som for eksempel kammuslinger eller søpølser.