Halvtreds år ved fiskeriet i Skagerrak og Kattegat

Halvtreds år ved fiskeriet i Skagerrak og Kattegat

Kystfiskerudvalgets formand Niels Bjerregaard, kan i disse dage fejre et halvrundt jubilæum. Halvtreds år som fisker på havnen i Hirtshals.

Navnet og numret HG 7 Niels Jensen er nærmest blevet synonym på garnfiskeriet i det nordjyske, hvor skipper Niels Bjerregaard siden 60`erne har sejlet området tyndt efter fisk, i forskellige fartøjer med navnet Niels Jensen og havnekendingsbogstaverne og nummer HG 7.

Det var derfor overraskende for mange at den mangeårige fisker, sidste år omkring nytår, pludselig valgte at sælge hans kæreste eje, HG 7 Niels Jensen. En glasfiber kutter fra Fåborg værft, opkaldt efter faderen og som derudover i 2009 ovenikøbet var blevet forlænget med 2 meter. En båd der helt var indrettet efter Niels Bjerregaards hoved.

Sygdom afgjorde en svær beslutning

Årsagen til salget var en kræftsygdom, der helt overrumplende satte en midlertidig stopper for Niels Bjerregaards virke. En sygdom der i langt de fleste tilfælde, får en til at reviderer sit liv og ikke mindst får en til at spekulere over, hvad fremtiden kunne bringe. Resultatet af dette blev at HG 7 Niels Jensen blev solgt og skipperen fra Hirtshals indstillede sig på et liv på land og et forsøg på at få bugt med sygdommen.

De første mange måneder efter operationen, gik trægt, selvom lægerne optimistisk fortalte at de havde fået bugt med canceren og fået fjernet det hele. Oplysninger der skulle have bragt Niels videre i sit liv, men ændringen kom først, da han i april måned købte HG98 Havørnen i Hirtshals. En båd som Niels Bjerregaard selv engang selv havde stået som ejer af. Dette køb vendte tingene for Niels Bjerregaard. Allerede efter de første par ture, fortalte Niels Bjerregaard til FiskerForum, ”fik jeg livsmodet og humøret tilbage. Og det har holdt sig lige siden.”

Ung fisker i Blokhus

På spørgsmålet om hvad der i sin tid fik en ung mand ind i fiskeriet, svarer Niels Bjerregaard uden tøven. ”Jeg havde hyre på HG 88 og vi satte flydetrawl. Det gav på kun to dage 1100 kroner lige i lommen, og det var noget der virkelig kunne mærkes tilbage i 1964. Derfor blev det fiskeriet,” fortæller en smilende fisker videre.

Bedste tider i fiskeriet

Husker Niels Bjerregaard ikke specielt, men siger i stedet, at fiskeriet i langt de fleste år, har været jævnt godt og med en rimelig indtjening. Han har i alle årene kunne brødføde sin familie og der har da også været plads til nye investeringer i ny og næ.

Dage man aldrig glemmer

Specielt husker han den voldsomme storm i 1981 ud for Hirtshals havn, hvor havet viste sig fra sin grusommste side, og desværre fik taget fiskekutteren Hanne Dorthe og redningsbåden RF 2, med under. En storm der med et slag kostede 9 søfolk livet. Noget der fik Hirtshals fiskeren til, i sorgens stund, at se sig om efter et mere sikkert fartøj, end det nuværende.

En annonce fangede Niels`s interesse. Der stod 2 køl-lægninger i Hvide Sande ved Johannes Kristensens skibsværft. Fartøjer der oprindeligt var planlagt bygget til Grønland, men som nu var til salg og med mulighed for at få indflydelse på hvorledes de skulle indrettes. Niels og hustruen kørte derfor til Hvide Sande en weekend og efter en snak med Ernst og Egon Kristensen, lagde Niels Bjerregaard en klækkelig udbetaling og betalte det sidste da fartøjet blev leveret. Træbåden blev siden forlænget et par gange og sidst med en ændring til lige agterspejl fra krydshæk.

Krisen i fiskeriet er ikke noget nyt.

Niels Bjerregaard husker tilbage på en bestemt dag, lige inden jul i 1974. En dag der med et slag ændrede økonomien i fiskeriet næsten over en nat. Han husker en omregningsformel, i den tid hvor han slæbte efter industrifisk og hvor 1 kg skidtfisk i værdi svarede til 3 liter petroleum. Efter julen var dette vendt fuldstændigt op og ned, for her var værdien ændret til at 1 ltr. Petroleum svarede i værdi til 3 kg skidtfisk.

Prisen på et kg skidtfisk var dengang 50 øre pr. kg. En pris som mange anså som værende en absolut mindstepris, men de skulle blive klogere, for over julen og i tiden derefter faldt prisen til det rekordlave niveau på kun 17 øre pr. kg.

Mange lukkede og slukkede også dengang. En situation der trækker mange paralleller til nutidens krise i fiskeriet, med meget lave afregningspriser og tårnhøje omkostninger.

Men trods fiskeriets op og nedture igennem mere end halvtreds år, så er det nu en frisk og rask kystfiskerformand, der efter en tur i syden igen sætter sig i formandsstolen i Kystfiskerudvalget og ser tilbage på et langt og rigt fisker-liv, som absolut ikke er slut endnu, selvom Niels Bjerregaard nærmer sig pensionsalderen.

FiskerForum.com