Grønlands første miljøanråb fra helikopter

Grønlands første miljøanråb fra helikopter

Inspektionsskibet VÆDDERENs LYNX helikopter ”S-142” udførte Grønlands første miljøanråb fra en helikopter.

Mandag formiddag lettede helikopter ”S-142” fra inspektionsskibet VÆDDERENs helikopterplatform for at flyve områdekendskab for helikopterbesætningen samt patruljere de store øde områder ved Grønland.

I forbindelse med patruljen gennemførte helikopter ”S-142” et miljøanråb via radio til et fiskeskib. Anråbet blev gennemført uden problemer og fiskeskibet var yderst samarbejdsvilligt.
Et miljøanråb er et opkald gennemført via radio fra enten et af forsvarets skibe eller luftfartøjer til et skib på havet. Under opkaldet indhenter man oplysninger om selve skibet, som for eksempel hvilket land skibet sejler under og navn på reder og kaptajn. Endvidere beder man om de sidste oplysninger, som er indført i oliejournalen.

Oliejournalen er udført i et internationalt format, hvor maskinmesteren noterer hvilke operationer eller hændelser, som er sket i maskinrummet med hensyn til olieprodukter. Det kan for eksempel være, at man har pumpet olieholdigt vand fra en maskinrumssump hen i en spildolietank. En maskinrumssump er gulvet under maskinerne, hvor der kan være samlet spildt olie eller olie fra en utæt pakning i en maskine.

Rengøring i maskinrummet gør, at der kommer vand under maskinerne og med tiden vil man så have olieholdigt vand. Dette vand pumper man med jævne mellemrum over i lagertanke. Når skibene kommer ind i havn henter en slamsuger det olieholdige vand og sender det til rensning, således at det ikke skader miljøet.

Miljøanråbet er en del miljøhåndhævelsen langs Grønlands kyst og det gennemføres med henblik på at udgøre en præventiv virkning. De kaldte skibe har altså ikke gjort noget forkert, men svarer lidt til, når politiet gennemfører en rutinekontrol på en tilfældig bilist på landevejen.