Danmarks Fødevareminister Mette Gjerskov (S) lægger ikke skjul på, at det skyldes hensynet til Rigsfællesskabet med Færøerne, der fik ministeren til af afstå fra at stemme.
EU åbner nu op for at overfiskeriet kan få konsekvenser, nu er det blot et spørgsmål om hvilke sanktioner der kan få parterne hurtigst muligt til forhandlingsbordet igen. Der kan blive tale om et egentligt EU importforbud af vare fra henholdsvis Færøerne og Island eller et forbud mod at skibe fra begge lande får adgang til EU-havne.
Fødevareministeren Mette Gjerskov siger meget klart til Ritzau, “Vi mener, det er utroligt vigtigt, at vi har et bæredygtigt fiskeri, og at man finder rimelige og fornuftige løsninger nabolande imellem. Men vi har jo en ganske særlig stilling i striden, i og med, at vi er del af et rigsfællesskab. Derfor afstår vi fra at stemme. Og vi beder om, at man sikrer sig, at de her foranstaltninger bliver rimelige og i det mindste stemmer overens med WTO (Verdenshandelsorganisationen) og de internationale aftaler, vi har,” siger Gjerskov.
Konflikten tog sin begyndelse i det faktum at klimaændringerne har fået makrellen til at søge længere mod nord og det har fået Færøerne og Island til selv at øge deres kvoter af makrellen betydeligt. Færøerne hævede deres kvote fra 85.000 tons til 150.000 tons og tilsvarende øgede Island deres kvote fra 2000 tons til hele 130.000 tons. Alle forsøg på at nå en fælles kvoteordning er kuldsejlede.
“Ethvert overfiskeri er jo uacceptabelt. I Nordatlanten er der sket det, at alle parter har fastsat deres egen kvote, som de nu synes er rimelig. Og det kan aldrig nogensinde blive godt – for når man så lægger alle de kvoter sammen, overskrider man det, der er bæredygtigt,” siger ministeren og fortsætter, ”vi forventer ikke de nye sanktioner bliver taget i brug, før man har forsøgt at finde en kvoteaftale for 2013.”
Kilde: Børsen
FiskerForum.com