Knapt et år efter statsminister Mette Frederiksen (S) i maj måned i Esbjerg varslede, sammen med regeringschefterne fra Holland, Tyskland og Belgien samt EU-Kommissionens formand Ursula Von Der Leyen, meldte ud om en tidobling af vindkraften i Nordsøen, skal landene i regionen nu mødes igen – denne gang for at sikre sig, at de rent faktisk når i mål.
Det skriver Altinget.dk
Topmødet i den belgiske kystby Oostende, skal i følge avisen sætte kød på Mette Frederiksens vind-eventyr i Nordsøen.
Til planerne siger den danske klima, Energi- og Forsyningsminister Lars Aaagaard (M), »Det, vi samles om i Oostende, er at lave den samlede Nordsø om til Europas kraftværk. Det betyder, at vi skal bygge rigtig meget på kort tid,« siger ministeren videre.
Det forventes at Danmark og otte andre lande mandag bliver enige om et ambitiøst mål om at sikre 300 gigawatt strøm fra havvind i 2050. Det betyder at Nordsøen i de kommende år, skal ligge rigtigt mange km havbund til havvindmølleparkerne.
Regeringen ønsker at reservere 30 procent af Danmarks havareal til vindmøller. Det er en fordobling i forhold til det det er i dag – nemlig 15 procent. For som Lars Aagaard understreger, »Så er vi nødt til at prioritere plads til energi-infrastruktur i Nordsøen, hvis ambitionen skal nås. Den danske regering har i onsdag offentliggjort, at regeringen fordobler det areal, hvor der kan bygges vedvarende energi. Det er udtryk for en prioritering,« siger Lars Aagaard.
Til avisen Altinget.dk, siger han at han direkte taler ind i den tiltagende diskussion om, at Europa i lyset af sikkerheds-situationen bliver nødt til at åbne naturarealer for produktion af energi og råmaterialer. Det skyldes både Ruslands invasion af Ukraine og Kinas trusler over for Taiwan, hvilket kun har styrket EU-landenes ønske om at blive mere uafhængige, når det drejer sig om energi og råmaterialer.
Trods de store udbygnings-planer for havvind, rent faktisk vil gribe radikalt ind i de hav- og naturområder, de vil blive placeret i. »Så vil mere vedvarende energi være til gavn for klimaet,« lyder argumentationen fra Lars Aagaard, der dog mener at havvindmøllerne kan opføres med respekt for biodiversiteten.
»Sameksistens« mellem de enorme havvindmøller og havmiljøet
»Ørsted og Verdensnaturfonden har et samarbejde, der går ud på at sikre, at udbygningen af vedvarende energi ikke sker på bekostning af det marine miljø,« siger Lars Aagaard og peger på at det godt kan være at havvindmølleparkerne påvirker det marine miljø, der hvor de står. Men så kunne man måske gøre noget godt et andet sted…
Ud over Danmark vil kredsen af lande på topmødet omfatte; Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Holland, Belgien, Irland, Norge og Luxembourg.