Det er ekstrabladet, der nu sætter søstjerner på menukortet for danskerne, og med en ny dille udfordre folk: »Tør du spise en søstjerne«..
Fra klamt og slimet bunddyr som muslingernes og østers værste fjende nummer et, til super lækker friturestegt kyllingevinger eller sprød flæskesteg. til også her at ændre sig fra værste til bedste ven, da søstjernerne nu kan skabe betydelig omsætning og indtjening, når de fjernes fra havmiljøet og muslinge- samt østersbankerne. Her har de grådige søstjerner tidligere kunnet fortærer og fordoble deres vægt på bare to dage, af de prismæssigt noget dyrere danske skaldyr.
Optimisme blandt fiskerne
Det er nu slut, for efter EU den 11. juli ændrede reglerne og gav tilladelelse til at bruge søstjerner til foderproduktion, har udsigten for erhvervet ændret sig fuldstændigt. Altsammen efter et vedholdent pres fra dansk side, om at få tilladelelse til at indfange søstjernerne og male dem til mel, hvorefter de kunne indgå som tilsætning i foder til svin, høns og fisk.
Ekstra bladet skriver videre, at en søstjerne på gaflen er sandsynligvis tættere på at blive til virkelighed, end du aner. For med EU godkendelsen, har Fødevarestyrelsen også godkendt brugen af søstjerner i dyrefoder i form af proteinpulver.
Skaldyrsfiskerne har da også hænderne over hovedet i disse dag. For med tilladelsen har Myndighederne samtidig givet tilladelse til fangst af 10.000 tons søstjerner, hvilket betyder at ca. 10.000 tons skaldyr vil overleve et søstjerne angreb og derfor istedet kan fiskes af muslingefiskerne. Derudover vinder miljøet og fiskerne igen. For vandmiljøet bliver sparet for 165 tons kvælstof og 15 tons fosfor, når muslingenes og østers værste fjende, fjernes fra havbunden. Søstjernerne selv indbringer også god valuta til erhvervet, da søstjerne-mel indeholder helt op til 70 pct. protein.
Så næste gang du sætter tænderne i en kylling eller en steg, så har søstjerne måske allerede bidraget med deres og fået mønterne til at klinge i fiskernes barkede næver.
Velbekomme