HI (Det norske Havforskningsinstitut) har været ude med sin sædvanlige forsigtige anbefaling og kvote-råd på tobis for sæsonen 2022, som lander på forløbigt 60.000 tons.
Det er en nedgang i forhold til det endelige kvote-råd sidste år, der lå på 145.000 tons ialt og en væsentlig nedgang i forhold til rekordåret 2020, hvor kvoterådet dengang endte med en kvartmillion / 250.000 tons.
Men for 2022 spiller HI-forskere mere forsigtigt ud, med en foreløbig kvote på 60.000 tons, siger forsker og tobischef ved Havforsknings-institutet Espen Johnsen, »i den norske zone har der været meget store kvoter de seneste år. Det var helt forventet, at rådet for 2022 ville lande mere moderat,« siger Espen Johnsen, videre.
Mange stærke årgange af tobis (norske havsil)
I den norske zone har vi store mængder ældre tobis, og der blev fisket en del 5-års tobis i 2021. Tobis regnes ofte som en kortlivet fiskeart, som er afhængig af en tilgang fra nye klasser for et godt fiskeri. Men med et forsigtigt fiskeri ser forskerne, at der kan fiskes på de stærke årgange i mange år. De seneste år har der været mange stærke årgange i Nordsøen, herunder 2016, 2018 og 2020. »Og så har vi 2019-årgangen, som jeg vil kalde superstærk. Vi ser mange ældre fisk her, og det betyder selvfølgelig også at fiskeriet har været fornuftigt,« siger Johnsen.
I midten af 2000’erne var tobis-bestanden i Nordsøen noget ringere, men en markant og målrettet norsk rådgivning, har løftet bestanden den rigtige vej. »der har dog været en noget dårligere rekruttering i Doggerbank-området, siger havforskeren fra HI.no
Læs den faglige rapport bag kvoterådet (pdf)
Endeligt kvoteråd kommer til maj
For at få et tidligt signal om, hvordan rekrutteringen har været, bruger forskerne resultaterne fra et årligt krydstogt i december. Her bruger de en bundskraber til at lede efter yngel i havbunden. Men den metode giver flere indikationer end klare svar.
Skrabe-metoden har en vis usikkerhed, og derudover er foråret et kritisk tidspunkt for ynglen. Overlevelsen varierer meget fra år til år og er helt afhængigt af, hvordan adgangen til føden er i havet.
Derfor bør det foreløbige første kvote-råd altid være et forsigtigt råd. I maj opdaterer forskerne rådet efter at have tjekket situationen for tobisen med et nyt, akustisk krydstogt. Så kvoterådet kan herefter stige eller forblive uforandret, men det kan aldrig blive lavere.
»Vi forventer, at der kommer en del ældre fisk, hvilket er positivt for den rekruttering, der skal ske i 2022. Og vi forventer, at der kommer en del gydning fordelt på de store arealer, siger Johnsen.
Lukkede fiskebanker
Et af kendetegnene ved den særligt norske og vellykkede forvaltning af tobis er, at tobis-områderne er blevet opdelt i flere områder, da tobis er meget stationært og stort set holder sig inden for sin egen sandbanke.
Et område vil blive holdt lukket, hvis gydebestanden er for lav. Men omvendt, hvis bestanden har en rimelig størrelse, vil det være muligt at fiske i området. For hvert åbent område vil mindst 30 procent af arealet stadig være lukket for fiskeri. Dette gøres for at undgå en overdreven lokal tilbagetrækning af den lokale bestand.
I år lukkes hele område 5, som er det nordligste område ved Vikingbanke, da bestanden her er kritisk lavt. Hvorimod alle områder i syd (1 – 4) er åbne for fiskeri.