Det er ellers forfriskende at se engagement i den grønne dagsorden, også omkring dansk fiskeri og dets ansatte. Men SFs folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds, 41 årige Emil Nielsen, der er pressechef for Danmarks Naturfredningsforening og tidligere presseansvarlig og kampagneansvarlig hos Enhedslisten i 7 år, skyder desværre forbi målet med sine grove overdrivelser om fiskeriet i sit debatindlæg.
Påstande, som han fremsatte i netavisen PIO torsdag den 16. januar 2025, om at ›hver eneste ansat i fiskeriet skulle koste skatteyderne 500.000 kroner årligt‹. Det er ikke kun direkte misvisende, men påstanden fremstår også nærmest som en kalkuleret fejl, der helt udelade væsentlige fakta.
Fiskeriet i Danmark er langt mere omfattende og betydningsfuldt, end SF´eren Emil Nielsen lader forstå. Selvom der måske kun ifølge ham er 1100 fuldtidsansatte fiskere, genererer branchen en omsætning på 3,2 milliarder kroner (Danmarks Statistik) i landingsværdi alene. Værdien af Danmarks eksport af fisk og fiskeprodukter var i 2023 33,3 mia kroner og importen af fisk og skaldyr lå på ca. 28 mia. kroner. (Fiskeri i tal 2023) Den samlede jobmæssige effekt af alle aktiviteter i hele fiskerisektoren var således 18.720 fuldtidsbeskæftigede (tal fra rapporten Fremtidens Fiskeri 2023). Så udover at være et væsentligt bidrag til eksportindtægterne er det også et vigtigt bidrag til de danske skatteindtægter.
De mennesker, der arbejder i fiskeriet og de tilknyttede brancher, er skattebetalere, der holder hjulene i gang, særligt i Danmarks yderområder. De er altså ikke en byrde for samfundet – tværtimod.
Om trawlfiskeriet og havmiljøet
Emil Nielsen angriber især trawlfiskeriet, men hans påstande holder ikke vand:
Omfanget af trawlfiskeri er stærkt begrænset. I 2022 blev der kun fisket med trawl på 19,9 procent af det danske hav, og hele 75 procent af fangsterne blev hentet fra blot 10 procent af havbunden. På sandbund og mudderbund, hvor trawlfiskeri typisk foregår, er miljøpåvirkningen minimal, da disse områder naturligt er præget af store forandringer grundet vind og strøm.
I Bælthavet blev der kun trawlet i 3,6 procent i 2022, hvilket har fået forskere til at konkludere, at et trawlforbud ikke vil få fiskebestandene til at vokse her.
Trawlfiskeriet udvikler sig løbende og fiskerne investerer flittigt i nye redskaber, der reducerer miljøpåvirkningen, som fx flydedøre, der ikke berører havbunden, og kameraer på trawlet, der minimerer bifangst. Branchen arbejder aktivt på en grønnere fremtid – noget som burde støttes og ikke udskammes.
Brexit-støtten var ikke en statsstøtte
Brexit-støtten, som Nielsen kalder »statsstøtte,« er i virkeligheden kompensation for tabte fiskekvoter. Kvoter som fiskerne selv har betalt for.
Fiskerne led et konkret økonomisk tab som følge af en politisk beslutning, der lå uden for deres kontrol, efter Storbritanniens udtræden af EU og den deraf følgende genforhandling af fiskerikvoter. Da kvoterne tidligere var deres ejendom og en central del af deres forretningsgrundlag, skal »støtten« opfattes som en erstatning for tab af ejendomsværdi.
Når kvoter forsvinder som følge af politiske beslutninger, er det kun rimeligt, at de berørte kompenseres. At regne dette med i Emil Nielsen’s regnestykke som »statsstøtte«, er både forkert og vildledende.
Fiskeriet bidrager positivt til dansk økonomi
Fiskerierhvervet er en vigtig del af produktions-Danmark og erhvervet skaber arbejdspladser i yderområderne, der ellers kæmper for overlevelse. Det holder liv i lokalsamfund og bidrager væsentligt til Danmarks økonomi. At fremstille fiskeriet som en økonomisk byrde er ikke alene en hån mod fiskerne, men også mod de mange familier og virksomheder, der er afhængige af erhvervet.
Som pressechef for Danmarks Naturfredningsforening samt nuværende folketingskandidat for SF (tidligere Enhedslisten), burde Emil Nielsen værdsætte vigtigheden af produktionserhverv som fiskeriet. Desværre viser hans angreb på fiskeriet, at han åbenbart mangler den nødvendige indsigt i, hvordan erhvervet fungerer, og hvilken rolle det spiller for samfundet.
Alt kan gøres bedre og fiskeriet er på vej i en grønnere og mere bæredygtig retning. I stedet for at skyde på fiskerne burde Emil Nielsen støtte fiskeriet i deres omstilling og anerkende den værdi, de skaber for Danmark.
Dansk vildtfanget fisk er en vigtig kilde til sund og nærende mad fyldt med proteiner. Den er rig på omega-3-fedtsyrer, vitaminer og mineraler og spiller en vigtig rolle i både danske og internationale fødevaresystemer samt i at sikre stabil fødevareforsyning.
Dansk fiskeri leverer fisk af høj kvalitet, som er populær både herhjemme og i udlandet. I krisesituationer som krig, naturkatastrofer, pandemier eller økonomiske sammenbrud kan adgang til mad blive stærkt begrænset. Uden en stabil forsyning af fødevarer risikerer vi underernæring, sult og alvorlige helbredsproblemer, der kan forværre krisen yderligere.
Fiskeriet er afgørende for mange danske kystbyer, især i Vestjylland og Nordjylland. Det skaber arbejdspladser og et stærkt lokalt erhvervsliv, som er tæt forbundet med fiskeriet. Samtidig er fiskeriet en vigtig del af områdets kultur og identitet.
Så debattør Emil Nielsen’s påstand; ›Hver eneste ansat i fiskeriet koster skatteyderne en halv million‹, er ikke rigtig og påstanden derfor direkte misvisende.
Du kan læse folketingskandidat for SF og tidligere Enhedslisten samt nuværende pressechef for Danmarks Naturfredningsforening DN, Emil Nielsen´s indlæg i netavisen Pio her