Første Matjessild i Holland solgte for 67.750 Euro

Første Matjessild i Holland solgte for 67.750 Euro

I mandags blev den første tønde matjessild solgt på auktion for ikke mindre end halv million kroner, hermed blev matjes sæsonen 2011 skudt i gang i den Hollandske fiskerby Scheveningen.
Det var trawleren ’Wiron, SCH 22’ der stod for tilførslen af det første parti matjessild, som i år er af enestående kvalitet, formentlig på grund af den høje koncentration af plankton i havet.

I år er silden allerede fede og bløde i starten af sæsonen, fortæller kvalitetskontrollørene, som bedømmer silden, før den kommer på auktionen. Det skyldes det fine vejr, som har været medvirkende til at der har været godt fødeunderlag i Nordsøen .

Matjessildene, som er meget populære i Belgien, Holland og Tyskland, bliver i dag hovedsageligt fanget af Danske, Norske og Hollandske not- og trawlfartøjer. En meget stor del af den årlige tilførsel, omkring de 30 million kilo, bliver losset i Skagen.

30 million kilo sild bliver til 200 million matjes. Heraf spiser Hollænderne 85 millioner, Belgierne 15 millioner og Tyskerne godt 100 millioner sild.

I Holland er traditionen, at de første matjessild leveres i en flot dekoreret og gammeldags trætønde med 10 kg i. Matjessildene sættes herefter på aktion og går til den højestbydende. I år løb Scheveninger Best med tønden til den nette sum af 508.000 Dkr. Pengene går altid til et velgørende eller almennyttigt formål. I år gives pengene til fremme af børnelege i naturen.