Man må knibe sig lidt i armen, når man fra det store Atlanterhav, hvor arbejdsforholdene er ustadige med lavtryksvejr og slagregn samt kraftige vindstød. Helt her ude vest for Irland, hvor man fra havet over de store fiskebanker »Porcupine« og »Rockall«, hører om de første danske fangster af Blåhvilling i disse ustadige frontsystemer.
Fra fiskebankerne, der indeholder noget af nok det mest produktive og biologiske samt varieret marine økosystem overhovedet. Her, midt i dette helt unikke fiskevand i verdens næststørste ocean, hvor mange pelagiske fartøjer søger hen, når sæsonen, som nu vrimler med den lille proteinfisk blåhvillingen, der fanges i kolossalt store mængder.
Færøske fiskere lander for tiden store mængder blåhvilling til fiskemelsfabrikkerne på Færøerne, som Vardin Pelagic på Tvøroyri og Havsbrún i Fuglefjord. Turen er nu også kommet til »Gitte Henning«, der er på sin første tur efter blåhvilling i år. Kursen er sat 900 sømil vest for Danmark og Skagen, helt præcist til fiskebanken »Porcupine« på fastlandssoklen vest ude for Irland.
Her på små 600 meter vand har »Gitte Henning« onsdag haft første slæb med 850 tons og efterfølgende endnu et, med tilsvarende 850 tons blåhvilling. Her ved tredje slæb melder man ifølge yr.no i området op til stormende kuling med regn og bølgehøjde mellem 8 og 10 meter, men »Gitte Henning« fisker videre.
Selvom dette er langt fra kysten, er der samlet ca. 10 til 20 fartøjer fra både Island, Færøerne, Norge, Sverige og Danmark på fiskebanken, alle igang med det givtige industri-fiskeri efter blåhvilling, den lille slanke torskefisk med det store underbid og det lidt blåviolette skær over sig. En fisk der pga. dens sorte gælle- og mundhule også kaldes for Sortmund.