Som bekendt har den danske regering erklæret, at man vil indføre kameraovervågning i trawlfiskeriet i Kattegat. Det sker gennem et projekt, som skal løbe over 3 år og som skal starte op i 2020, hvor 15 fartøjer skal være de første, som får kameraovervågning ombord. Efterfølgende skal der frem til medio 2022 installeres kameraovervågning på op mod 100 fartøjer.
Fiskeristyrelsen har fået til opgave at gennemføre projektet og har i den anledning nedsat en styregruppe med deltagelse af styrelsen selv samt DTU Aqua.
Nej tak til deltagelse i følgegruppen omkring kameraovervågning
Styregruppen skulle være suppleret af en følgegruppe fra fiskeriets organisationer, som skulle rådgive om fx udvælgelseskriterier for deltagelse m.m. Som bekendt var DFPO inviteret til at deltage i følgegruppen – men har takket NEJ. Det har samme har DPPO, MID, OSA og FSK.
Derimod har Danmarks Naturfredningsforening, WWF, Greenpeace og OurFish takket JA til at deltage i gruppen og de kommer derfor til at være medvirkende til opstilling af kriterierne for deltagelse i projektet. Besynderligt og ikke særligt smart set med fiskeriets øjne.
Trods den åbenlyse skævvridning i denne styregruppe, så har Fiskeristyrelsen alligevel valgt endnu engang, at åbne op for at fartøjer kan tilmelde sig projektet om kameramonitorering i Kattegat.
Fiskeristyrelsen skriver videre i sin pressemeddelelse, at de første 15 fartøjer, som får installeret kamera ombord inden udgangen af 2020, kan fiske videre efter de gældende tekniske regler i 2020. Øvrige fartøjer i Kattegat vil fra og med den 31. maj i år blive omfattet af krav om særlige selektive redskaber.
For at tilmelde sig kameraprojektet i Kattegat, skal fartøjet opfylde følgende betingelser:
- Fartøjet skal have landinger af jomfruhummer fra Kattegat i 2020
- Fartøjets længde skal overalt være på 12 m eller derover
- Fartøjet skal have haft gennemsnitligt minimum 20 havdage pr. år i Kattegat i perioden 2017-2019
Fartøjer, som ønsker at deltage i kameraprojektet, skal indsende en mail til Fiskeristyrelsen på licensadm@fiskeristyrelsen.dk senest den 25. marts 2020 kl. 12.00.
Du kan læse mere om kameraprojektet generelt her
Spændende bliver det, at se om overhovedet nogen fiskere ønsker at deltage i dette projekt – modstanden mod denne elektroniske monitorering (kameraovervågning) har været voldsom og meget vedholdende.