Det europæiske flag vejrede om kap med det danske og FF Koncernens eget, da en delegation fra EU Kommissionens afdeling for fiskerianliggender, DG Mare, var mødt op til et to dages kontrolbesøg af de danske fiskerimyndigheder. Fiskeristyrelsens »eksamen« stod hos FF Koncernen.
I slutningen af november måned mødtes EU kommissionsfolk, repræsentanter fra Fiskeristyrelsen samt brancheorganisationerne MID og DSA op hos FF Koncernen, der sammen med SkawInspection, GG 207 Torland og S364 Rockall gennemgik prøveudtagnings-metoderne til fastslåelse af artssammensætningen og dermed bifangst i pelagiske industri og konsumlandinger.
Årsagen skal findes i, at Danmark tilbage i 2014 fik et påbud fra EU, som ikke fandt Fiskerikontrollens kontrol af landinger af specielt industri fisk for bifangst god nok. Hovedtemaet for kontrolbesøget var dermed at få lukket sagen mod Danmark ved at bevise, at kontrollen nu udføres korrekt.
»Dette besøg skal anses som, at de danske myndigheder er til eksamen hos EU for at bevise, at det nu foregår korrekt i Danmark. Hos fiskerimyndighederne er vi mønstereleven i klassen, som de gerne vil vise frem. Jeg vil samtidig gå så langt som til at påstå, at myndighederne ville være decideret utrygge ved at vise andre end os frem,« siger Peter Kongerslev, som er seniorrådgiver for Scandic Pelagic, koordinator af kontrolbesøget, og som i flere årtier har kæmpet for korrekt vejning af fisk.
Forventer at sagen lukkes
Han nævner, at det var fokus på den korrekte vejning af industri fisk, der sidenhen førte til FF Koncernens erfaring om, at der fra EU var et ønske om øget fokus på korrekt registrering af bifangst, hvorfor MID med FF Koncernen som spydspids endte med at stå i spidsen for at komme til at leve op til de konkrete regler inden for EU.
»Vi har i samråd med MID også indført uvildig 3. parts-artskontrol samt hos os også kameraovervågning af den del af processen, som til enhver tid kan tilgås af myndighederne – vel at mærke uden at der gives signal til os om, at de ser med. Den slags er lige vand på Kommissionens mølle,« siger Peter Kongerslev, som alt i alt var ganske godt tilfreds med, hvordan det to dage lange besøg forløb.
»Jeg forventer, at EU Kommissionen efter dette besøg kommer frem til, at sagen mod Danmark kan lukkes,« siger Peter Kongerslev.
Derudover håber han, at besøget har fået delegationen fra DG Mare til at få øjnene op for en anden af FF Koncernens kæp heste.
»Vi har brugt den her sag som løftestang til at få DG Mare til at lytte til vores model for såvel korrekt vejning med vores nye overvågede, ikke manipulerbare flow vægte hos Scandic Pelagic samt vores overvågede artsbestemmelse. Vi vil endnu engang gerne slå på tromme for vigtigheden i, at den ressource, vi trækker på, også er tilgængelig fremadrettet. Og det er den kun, når man fisker bæredygtigt, og det er netop kun bæredygtigt, når alt registreres, hos alle modtagere,« siger Peter Kongerslev.
Det endelige udfald af kontrolbesøget forelægger ikke i skrivende stund. Men EU Kommissionens begejstring for Scandic Pelagic’s indførelse af flowvægte kan vi godt løfte sløret for.
»Vi velkommer Scandic Pelagics introduktion af den nye type flowvægte. Denne udvikling er yderst opmuntrende og særdeles relevant hvad angår vejning og fangstregistrering,« udtaler John Hederman, fiskeriinspektør i EU Kommissionen i en email til FF Koncernen.