Fiskerikommissionens rapport rummer gode takter – men afgifter og overvågning slår skår i glæden, det skriver Kristian Bøgsted, der er fiskeriordfører for Danmarksdemokraterne i en kommentar til rapporten.
Kristian Bøgsted (DD) skriver:
Endelig er rapporten fra Fiskerikommissionen landet. Hvad fortæller den os? Rapporten indeholder både positive og negative takter. Lad os begynde med de positive elementer. Det er opmuntrende at se, at kommissionen anerkender fiskeriets betydning som en central del af livet i kystnære byer med en enorm indflydelse på arbejdspladser – 3.550 alene i Nordjylland. Dette synspunkt deler vi hos Danmarksdemokraterne, og det understreger vigtigheden af at værne om denne sektor. I rapporten er der et tydeligt fokus på behovet for støttemidler til den grønne omstilling inden for fiskeriet, og det er afgørende at investere i forskning og udvikling for at udforske fremtidens muligheder.
Desuden erkendes det, at både skarv og sæler udgør et problem, der kræver både hurtigere forskning og samtidig øget regulering. Dette er en bekymring, som jeg og fiskerne længe har påpeget. Det bør derfor være muligt at implementere mere regulering uden at afvente yderligere forskning, da der allerede findes betydelig viden på området. Hvis Sverige kan håndtere strenge reguleringer inden for EU's rammer, bør vi også kunne gøre det i Danmark.
Desværre er der også punkter i rapporten, der efter min og Danmarksdemokraternes opfattelse er helt ved siden af.
For eksempel tanken om at øge CO2-afgiften fra 2030 frem mod 2050. Dette er en tudetosset ide. Øgede afgifter er ikke det, fiskeindustrien har brug for, især når fiskeriet allerede har reduceret dets CO2-udledning med over 62% uden afgifter. CO2-afgiften synes blot at være en ekstra byrde for fiskerne. Tanken om brugerbetaling for kontrol og en skat på kvoter er ligeledes bekymrende og tilføjer unødvendige omkostninger til fiskeriet.
Desuden er idéen om øget overvågning af fiskerne en problematisk vej at gå. En nylig rapport viser, at den eksisterende overvågning allerede får omkring 85% af fiskerne til at opleve arbejds-relateret stress. Derfor mener vi, at det er forkert at nærmest kriminalisere folk, der blot udfører deres daglige arbejde og sikrer os sunde og miljøvenlige fødevarer.
Samlet set er rapporten et værdifuldt udgangspunkt for at sikre fremtiden for det danske fiskeri. Der er områder, der kræver arbejde, og det er vigtigt at tage fat på dem for at bevare og udvikle
vores fiskeri på en bæredygtig måde. Det ser vi frem til.