Danmarks Naturfredningsforening’s seneste kampagne om havmiljøet har endnu engang rettet skylden mod fiskerne for alle havets ulyksagligheder og problemer. Kampagnen virker unuanceret og baseret på postulater, hvilket er problematisk, og den bør istedet tage højde for de nuancer der findes, i stedet for at give fiskerne skylden for alt, der går galt i havet omkring Danmark.
Det skriver MF´er Danmarksdemokraternes fiskeriordfører Kristian Bøgsted (DD) i Altinget Miljødebat.
»Det er yderst problematisk og faktisk forkasteligt, når Danmarks Naturfredningsforening insisterer på at fremstille fiskerne som syndebukke for alle hav-problemer. Et af deres påstande er, at størstedelen af det danske hav er udsat for bund-trawling, men tal fra DTU Aqua viser, at 67,5 procent af havet ikke påvirkes af denne fangstmetode,» skriver Kristian Bøgsred
En anden påstand er, at bundtrawl skader havbundens evne til at lagre CO2. Men DTU Aqua betegner dette som »meget spekulativt« og desuden hævdes det, at trawlfangst udgør den største trussel mod havmiljøet, men flere rapporter påpeger, at ændringer i havbunden primært skyldes andre faktorer, som eksempelvis de generelle klimaforandringer.
Alt i alt mangler debatten om det danske havmiljø klare fakta og nuancer, skriver Kristian Bøgsted (DD)
Det er også bemærkelsesværdigt, at Danmarks Naturfrednings-forening (DN) og miljøministeren Rasmus Heunicke (S) undgår at håndtere skarven og sælen på grund af deres beskyttelse under EU’s habitatsdirektiv. Fiskere i både erhvervs- og lystfiskeriet har længe påpeget problemet med disse rovdyr og fugle, der både mangler naturlige fjender eller en fornuftig regulering. Der er talrige rapporter, der dokumenterer disse problemer.
For at illustrere dette kan man nævne et forsøg, hvor mærker fra mærkede fisk senere blev opdaget i store mængder i efterladenskaberne i skarvkolonien. En anden rapport konkluderede direkte, at uden regulering af skarven kan vi godt glemme alt om at øge fiskebestandene i de kystnære områder.
Selvfølgelig skal der være plads til både skarv og sæl i den danske natur, men når der er klare indikationer på, at de udgør et stort problem, bør vi se på at regulere deres bestande.
Derfor opfordrer jeg Danmarks Naturfredningsforening (DN) og miljøminister Magnus Heunicke (S) til at stoppe med at beskylde de danske fiskere for alt og i stedet inddrage dem i dialogen. Fiskerne har den største interesse i at bevare et sundt havmiljø, da det er deres erhverv, tradition og levebrød.
På denne måde kan vi skabe en nuanceret og saglig debat, hvilket kun kan gavne alle parter på lang sigt.
Kilde: debatindlæg Altinget Miljø (Kristian Bøgsted (DD) fiskeriordfører