Fiskeriets fremtid efter briternes Exit fra EU

Fiskeriets fremtid efter briternes Exit fra EU

Offentligt møde i Hvide Sande, tirsdag den 27. november, sætter fokus på fiskeriet og havnebyenes fremtid, når Storbritannien forlader det europæiske fællesskab til marts 2019.

I fiskeribyerne langs vestkysten følger man med særlig interesse de brandvarme forhandlinger mellem EU og Storbritannien om Brexit.

Ender forhandlingerne i et »hårdt Brexit«, står danske fiskere allerede om få måneder uden adgang til britisk farvand. Her henter dansk fiskeri årligt en omsætning på én milliard kroner, og det er derfor af vital betydning for fiskerne og de tilknyttede erhverv, at der landes en aftale med briterne, som sikrer fortsat adgang til fiskepladserne i Nordsøen.

»Brexit er en af de absolut største udfordringer for dansk fiskeri i nyere tid. Storbritanniens udtræden af EU indebærer ikke kun, at dansk fiskeri mister en af vores vigtigste samarbejdspartnere i EU. Det indebærer også, at dansk fiskeri og de lokalsamfund, hvor fiskeriet har stor betydning, kan komme under pres. Nogle af spørgsmålene er, hvordan der sikres adgang til de vigtige fiskepladser i britisk farvand fremover, og hvordan EU sammen med Storbritannien og Norge efter Brexit kan blive enige om at sikre en bæredygtig fiskeriforvaltning for Nordsøen«, siger formanden for Sydvestjysk Fiskeriforening og bestyrelsesmedlem af Danmarks Fiskeriforening PO Jesper Juul Larsen.

Tirsdag den 27. november deltager han i et offentligt debatmøde i Hvide Sande om fiskeriet og havnebyernes fremtid efter Brexit. I mødet, der er arrangeret af Venstre i Midt- og Vestjylland, deltager også to kandidater til Europa-Parlamentet. Nemlig Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet, og Erik Poulsen fra Venstre.

»Det har længe været klart, at Brexit får alvorlige konsekvenser for erhvervslivet i et udpræget eksportland som Danmark. Blandt andet Arla har allerede mærket det på den hårde måde, da pundets værdi er faldet markant efter Brexit-afstemningen i 2016. Men mens mejerierne og andre virksomheder har mulighed for at finde andre markeder end det britiske, så er det straks vanskeligere for fiskerne i Nordsøen at flytte til andre farvande, hvis der ikke landes en fornuftig aftale om adgangen til britisk farvand«, siger Erik Poulsen.

Erik Poulsen er Venstres kandidat i Midt- og Vestjylland til Europa-Parlamentet ved valget i maj næste år og går blandt andet efter en post i parlamentets fiskeriudvalg.

»Havfiskeriet er et topprofessionelt og bæredygtigt erhverv, der leverer kvalitetsprodukter til hele Europa. Det er samtidigt hjertet i vores havnebyer, og man kan ikke overvurdere fiskens betydning for andre lokale erhvervsvirksomheder og turismen på vestkysten«, siger venstres kandidat til Europa-Parlamentet.

Debatmødet i Hvide Sande, tirsdag den 27. november, kl. 19.30 til 21.30, sætter derfor også fokus på havnebyernes fremtid efter Brexit. Alle er velkomne til mødet, der holdes hos virksomheden AS:Scan på Fabriksvej 14, 6960 Hvide Sande.

Kilde: Sydvestjysk Fiskeriforening FiskerForum.dk