Det 750.000 km2 store havområde vest for Danmark, omtales i en nyligt offentliggjort norsk KINO-rapport (Det norske Havforskningsinstituts rapport »Fisken og Havet« omhandlende fiskearter samt gydefelter i Nordsøen), at klimaforandringerne har ændret Nordsøen over de sidste 50 år og har påvirket fordelingen af mange fiskebestande, men også gydefelter.
Der er omkring 140 forskellige fiskearter i Nordsøen, hvoraf ca. 80 procent af de kommercielle fangster kun udgøres af ganske få arter, nemlig tobis, sild, brisling, makrel, torsk, kuller, sej og rødspætte. De sidste 20% af fangsten er fordelt på et stort og bredt udvalg af andre og meget forskellige fiskearter.
Fiskemængden i Nordsøen er dog mindsket støt og jævnt henover de sidste halvtreds år og arterne har flyttet sig tilsvarende, så flere i dag er flyttet mere mod Nord og Nordøst. Dog har man de sidste år, observeret at kulmulen er vokset i antal og har bevæget sig mere og mere ind i Nordsøen, og i den forbindelse nærmest ser ud til at overtage torskens meget dominerende rolle, konstaterer den norske havforsker Sundby.
Den norske havforsker fortæller videre, at arbejdet med KINO-rapporten har givet mange og gode oplysninger samt specifikke detaljer om forholdene og gydefelterne i Nordsøen. Flere af de kommercielle arter er flyttet ind i norsk område og de er så erstattet af nye arter i Nordsøen, som kulmule, sardiner og ansjoser. Disse arter er kommet til havområdet fra syd, med flere sardiner og ansjoser samt fra Nord, hvor både sardiner og kulmule har fundet vej vest for irland og ind nord om de britiske øer til Nordsøen.
Også fiskearter som traditionelt fiskes i den norske zone, er også i færd med at flytte på sig, hvilket havforskningsinstituttet har bemærket for arterne torsk, kuller og sei samt de norske arter kviting og augepål har ændret udbredelse fra de britiske øer, til i dag at være mere udbredt i den norske økonomiske zone, slutter Sundby sin kommentar.
Det store Kino-projekt, der havde det sigte at øge kendskabet og viden omkring gydeområderne i Nordsøen samt gydeadfærd for de forskellige arter og hvornår på året fisken gyder. Projektet startede i 2014 og forventes afsluttede i dette forår. Et projekt der i første omgang bliver finansieret af det norske olieselskab Statoil.
Du kan læse hele KINO-rapporten her