Fiskeri-reformen rulles tilbage af ny borgerlig regering på Færøerne
Det nye Lagting på Færøerne er nu på plads mellem liberale Sambandsflokkurin og de konservative Fólkaflokkurin samt kristendemokratiske Miðflokkurin.

Fiskeri-reformen rulles tilbage af ny borgerlig regering på Færøerne

Den nye regering på Færøerne er nu på plads mellem liberale Sambandsflokkurin og de konservative Fólkaflokkurin samt kristendemokratiske Miðflokkurin. Og de vil blandt andet som én af opgaverne, tilbagerulle den meget udskældte og omdiskuteret fiskerireform og ligeledes ansøge Danmark om et øget udenrigspolitisk råderum.

Efter ca. en halvmåneds forhandlinger oven på lagtingsvalget sidst i august måned i år, fik Færøerne fredag eftermiddag en ny borgerlig regering, som får Sambandsflokkurins formand, Bárður á Steig Nielsen som lagmand.

Sambandsflokkurin og Fólkaflokkurin tildeles hver tre pladser i det nye landsstyre, og Miðflokkurin får én plads.

Det nye færøske landsstyre:

  • Bárður á Steig Nielsen, lagmand
  • Kaj Leo Holm Johannesen, landsstyremedlem for sundhed
  • Helgi Abrahamsen, landsstyremedlem for arbejde, energi, miljø og indenrigsanliggender.
  • Jørgen Niclasen, landsstyremedlem for finanser
  • Jacob Vestergaard, landsstyremedlem for fiskeri
  • Elsebeth Mercedis Gunnleygsdóttur, landsstyremedlem for socialanliggender
  • Jenis av Rana, landsstyremelem for kultur og udenrigspolitik

Beholde fiskelicenser
Den nye koalition af de tre partier på Færøerne, har 17 ud af de 33 mandater i Lagtinget og har dermed ét mandats flertal. De vil som én af de første opgaver, delvist tilbagerulle den meget omdiskuteret fiskerireform.

En reform som centrum-venstre-koalition bestående af; Javnaðarflokkurin, Tjóðveldi og Framsókn, fik gennemført og som har virket i deres regeringsperiode fra 2015 og til valget i august måned i år.

Endvidere skal Licenser ikke længere sættes på auktion, og rederne får derfor som tidligere, lov til at beholde licenserne i en længere periode. De skal således ikke længere være på udbud. En reform der gjorde det sværere for udlændinge at eje færøske fiske-lincenser. Den rulles nu tilbage af det nye lagting.

Som en kommentar fra den nye lagmand Bárður á Steig Nielsen fra Sambandspartiet, skal Færøerne være et land, hvor alle skal have det samme udgangspunkt og lige muligheder i livet, til at udvikle sig. Koalitionen vil endvidere give skattelettelser og bekæmpe den stigende boligmangel, som er en konsekvenserne af den fremadstormende færøske økonomi og det stigende befolkningstal. Bosætningen på de mindre øer og i bygderne, vil få en lettere finansiering, så det igen bliver attraktivt at flytte til yderområderne af Færøerne.

Med den nye koalition er det nu slået fast, at den færøske løsrivelse fra Danmark og rigsfællesskabet, er sat i bero. Til gengæld har koalitionen et stort ønske om et større råderum på det udenrigspolitiske område og det vil blive noget af det første som det nye færøske lagting vil drøfte med den danske regering om.

Det nye lagting er allerede i arbejdstøjet og havde sit første møde i lørdags.