Fisk med latinske navne på plakaten.

Fisk med latinske navne på plakaten.

Ifølge et svar fra Fødevareminister Mette Gjerskov, til den konservative politiker og tidligere udenrigsminister Lene Espersen, behøver kunderne i en fiskehandel ikke slå knuder på tungebåndet og have øvet sig i latinske verber, for at bestille en fisk.
Espersen har beklaget sig over den EU-regel, der kræver at fiskehandlere skal skilte med latinske fiskenavne. ”Jeg tror godt, at de fleste danskere kan se forskel på en hummer eller en rødspætte uden at det latinske navn er der”, fortæller Lene Espersen til Danmarks Radios P4 Nordjylland.

Mette Gjerskov pointerer i hendes svar, at det handler om, at forbrugerne med det latinske navn på fisken, bedre kan vide præcis hvilken fisk de køber. Problemet er blandt andet opstået ved at nogle kreative dagligvare handlere, har brugt opfindsomme navne og betegnelser på specielt importerede fisk og for at imødegå dette, har EU været inde over for at gøre fiskens navn entydig ved at benytte fiskens latinske navn, som er unikt.

Konservative Lene Espersen har tidligere, under VK regeringen, sagt ja til øget sporbarhed på fisk, men er ikke tilfreds med fødevareministerens svar om latinske navne på fisk. Det er ifølge hende stadig en unødvendig ordning og at dette initiativ går for langt.

I sit svar imødegår fødevareministeren til dels kritikken lidt ved at skrive, at det er tilstrækkeligt, at butikkerne har en standardplakat hængende med de latinske navne.