Nu ved forskerne mere om, hvordan fisk og dyr kan påvirke drivhusgasemissionerne, siger Angela Helen Martin, hun er ph.d.-kandidat ved Institut for Naturvidenskab ved University of Agder (UiA).
Forskeren fra UiA offentliggjorde for nyligt en artikel om, hvordan fisk og dyr påvirker drivhusgasserne i havet. Hun har gennemgået tidligere studier og forskningslitteratur inden for netop dette område og fundet hvorledes fisk og dyr er en naturlig del af den vigtige kulstof-cyklus.
Vigtig forskning, da elementet kulstof er grundlaget for alt liv på jorden. Cyklussen, eller kulstofcyklussen, går gennem luft, vand, jord, bjerge, planter, dyr og mennesker i en evig cyklus. Som en del af gassen kuldioxid / CO2 hjælper kulstof også med til at regulere jordens klima.
Fordele ved kulstofopbevaring i havet
I Angela Helen Martin’s artikel, er én af hendes konklusioner, at der bør forskes yderligere i hvorledes fisk og dyr påvirker kulstofcyklussen, så man på sigt kan udvikle en langt mere effektiv håndtering af kulstof i havet og blandt de marine hvirveldyr.
»Hvis vi f.eks. kun beskytter det plantemateriale, der omdanner drivhusgasser til organisk kulstof, kan vi gå glip af al den kulstoflagring, som dyr leverer. Og går Vi først glip af det, drager vi muligvis ikke fordel af alle de mange fordele der er ved kulstoflagring i havet,« siger Ph.d. kandidaten Angela Helen Martin videre.
Ifølge Angela Helen Martin har havet i det sidste årti absorberet en fjerdedel af jordens drivhusgasemissioner gennem kulstofcyklussen.