Fem vest- og nordjyske redningsstationer venter på ny redningsbåd

Fem vest- og nordjyske redningsstationer venter på ny redningsbåd

Men udmeldingen fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelsen, der har processen igang med at finde værftet til nybygningen af de fem redningsbåde, har meldt ud at der tidligst bliver tale om en levering af en ny redningsbåd i 2025.

Så Hvide Sande’s ikoniske redningsbåd »Emilie Robin«, tager lige minimum 5 år mere på agterspejlet. Ligeledes må de øvrige fire redningsstationer langs den jyske kyst, også belave sig på en længere ventetid, inden en topmoderne SAR båd ligger i havnen.

Med 21 redningsstationer placeret over hele landet er Kystredningstjenesten ellers en meget vigtig del af beredskabet, når mennesker kommer i nød på havet. Sker ulykken inden for en redningsstations område, er det oftest stationens egen redningsbåd, der hurtigst kan nå ud til de nødstedte.

Det er derfor overordentligt vigtigt med opdateret materiel af nyere dato, så sikkerheden for hurtig udrykning, uden unødige stop, altid er mulig. Derfor blev der også bevilget nye redningsbåde sidste år til henholdsvis, Hvide Sande, Hanstholm, Hirtshals, Esbjerg og Thyborøn, der således kan se frem til en udskiftning af de aldrende redningsbåde. Men dette er nu udskudt i minimum 5 år yderligere.

Men selvom Forsvaresministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse allerde sidste år afsatte penge af til 5 nye redningsbåde, og det faktum at udbudsprocessen kører planmæssigt, må man alligevel væbne sig med tålmodighed til man ved hvem der vinder udbuddet. Herefter kan man først gisne om hvornår de nye redningsbåde kan lande hos de enkelte redningsstationer. Foreløbigt regner man med at den første nye redningsbåd kan ramme omkring 2025, hvilket man fra Søværnets side selv kalder for et meget optimistisk bud på en levering.

Nye redningsbåde har lange udsigter
»Emile Robin«, der blev bygget for over 30 år siden på Nordsøværftet i Ringkøbing, har gennem årene været på mange opgaver og med udsigten til en kommende ny redningsbåd i den vestjyske havneby, var gamle »Emile Robin« indstillet til pension. Men som det øvrige samfund, må også den gamle MRB (Motor Rednings Båd) fra Hvide Sande væbne sig med tålmodighed, trods sine mange år og mange opgaver bag sig. Der kommer til at gå mindst fem år yderligere, før der ligger en ny motorredningsbåd i havnen i Hvide Sande.

De fem redningsstationer der står foran en udskiftning af MRB:

  • Hanstholm redningsbåd »C.B. Claudi« fra 1979
  • Hvide Sandes redningsbåd »Emile Robin« fra 1989
  • Thyborøn redningsbåd »Martha Lerche« fra 1989
  • Hirtshals redningsbåd »Margrethe Gaardbo« fra 1989
  • Esbjerg redningsbåd »Niels Iversen« fra 2002

Det vurderes ud fra standen af den enkelte båd om hvornår og hvem der først skal have udskiftet deres redningsbåd.

Skriv et svar