Fantastisk og fascinerende Norsk film om sild

Fantastisk og fascinerende Norsk film om sild

Filmen ”havets sølv” løber tirsdag aften den 6. marts over skærmen på NRK 1 klokken 19.45. En naturfilm der kan konkurrere med selv de bedste fra BBC`s og David Attenbouroughs film.
I februar måned hvert år bliver enorme hav-sletter udenfor den Norske kyst ved Møre, dækket af et tykt hvidt tæppe af sildeæg, æg som senere bliver til sild – ”Havets Sølv”.

Efter fire års hårdt og tålmodigt arbejde har den Norske regissør og filmproducent Are Pilskog gjort en fantastisk og interessant film om et af naturens helt store fænomener, som udspiller sig lige udenfor Norges vestkyst. Sildens vej ned langs kysten fra Helgeland og ned til Møre.

Sildens vandring op og ned langs kysten, giver liv til både fisk, fugle, hvaler og os mennesker. Gør man de gigantiske stimer op i tons, kan de brødføde hele den Norske befoldning i et helt år. Imponerende tal der anskueliggøres i filmen, hvor man med en fjernstyret miniubåd (ROV) bliver vi taget med ned på små 50 meters dybde for at se sildeæggene, larverne, ynglen og silden.

En fantastisk oplevelse som Pilskog indlemmer os i med filmen ”Havets sølv”. ”Jeg har altid været interesseret i de store naturfænomener, og fandt ud af for nogle år siden, at et af de aller største, endnu ikke var blevet filmet.” fortæller Pilskog som også har filmet på Andøya og nedover langs hele kysten langs Helgeland og han fortsætter, ”da vi var ude i båden kunne vi se de store stimer oppe i vandoverfladen og 150 meter nedover. Helt utroligt.”

Filmen er en af Norges største satsninger indenfor naturfilm nogensinde. Glæd dig.