Sjúrður Skaale MF´er og næstformand i Færø-udvalget, valgt af JF (Javnaðarflokkurin) på Færøerne, forsvarer den færøske lakseopdrætsindustri i et debatindlæg i Altinget.
Her skriver han, at det kan forekomme besynderligt at skulle stå skoleret i Danmark for vores fiskeri, hvalfangst eller – som i tilfældet med Johan Flyvbjergs kronik i Altinget – færøsk lakseopdræt.
Læs artiklen i FiskerForum.dk her »Havbrugsaktivist mener Færøerne spiller hasard med havmiljøet i jagten på profit.«
»Jeg er ikke i tvivl om, at stifteren af initiativet ‘Ingen burfisk i havet’ har gode intentioner. Og jeg deler også forfatterens bekymringer for vores havmiljø, som i særdeleshed vi på Færøerne er så afhængige af,« skriver han.
Men, understreger det færøske medlem af Folketinget, den gentagne kritik, som nogle danske stemmer rejser mod Færøerne, skal sættes i den rette sammenhæng. Han understreger, at Færøerne ikke er og ikke skal være et naturreservat, og at lakseopdræt er en vigtig del af den færøske økonomi og udvikling.
Sjúrður Skaale pointerer, at lakseopdrættet selvfølgelig har miljømæssige konsekvenser, som enhver anden fødevareproduktion. Men han afviser anklager om kynisme og profitjagt på bekostning af miljøet. Færøske politikere og industrien er bevidste om miljøpåvirkningen og arbejder konstant på at forbedre praksisser og minimere skader på havmiljøet. Der er blandt andet indført mere effektive metoder til lusebehandling og investeringer i teknologier, der reducerer belastningen på fjordene.
Sjúrður Skaale anerkender de udfordringer, lakseopdrættet medfører, men insisterer på, at debatten også skal tage hensyn til det større billede.
Han understreger, at noget skal vi spise, og i sammenligning med andre former for fødevareproduktion – som svinekød og kylling – er lakseopdrættet trods alt en mindre belastning for miljøet.
Konklusionen er, at så længe vi ikke kan sigte efter det bedste – som ville være en verden uden fødevareproduktion, der skader naturen – må vi vælge det mindst dårlige. Og her placerer den færøske lakseindustri sig ifølge Sjúrður Skaale som et ansvarligt valg i en global sammenhæng, hvor Færøerne ikke kan overleve på blot at bevare naturen, men må bruge dens ressourcer for at skabe et moderne samfund.