Som formand for forhandlingerne i Edinburgh i Skotland fra mandag den 3. marts og til den sene nattetime onsdag den 5. marts, havde EU fået håndslag fra både Island og Færøerne om en ny makrelaftale, men EU`s egen forhandlingspartner Norge, sprang fra til sidst… det skriver Maria Damanaki på Kommissionens hjemmeside.
Forhandlingsstrategien der glippede
Som fisker, må man sidde tilbage med en underlig fornemmelse af magtesløshed og en endnu større frustration over, at EUs egen medspiller hopper i målet, som det skete for Norge, her i sidste del af forhandlingerne. Hvilket også får en kommentar med på vejen af EU Kommissionen, der mener at betingelserne i aftalen gjorde en aftale mulig og at parterne var meget tæt på enighed og skuffelsen var så meget desto større, da det var EU`s egen forhandlingspartner der sprang i sidste øjeblik.
Tonen overfor Norge, holdes rimeligt neddæmpet i denne knastørre konstatering af fakta, på Kommissionens hjemmeside, da de næste dages bilaterale forhandlinger om fiskene i Nordsøen og Skagerrak, netop indledes mellem Norge og EU. Her skal der sikres en bæredygtig udnyttelse af bestandene. En udnyttelse der gerne helt skulle flugte med de videnskabelige råd.
Norges forklaring på sammenbruddet
Den norske fiskeriminister Elisabeth Aspaker, udtrykker beklagelse over sammenbruddet i makrelforhandlingerne, i en kommentar på Fiskebat.nos hjemmeside. Norge havde strukket sig langt, men i løbet af forhandlingerne stod det Norge klart, at den grønlandske kvotemængde, ville blive fisket af to af parterne i forhandlingerne. Noget der kom oveni den maksimale og totale kvotetildeling der var anbefalet for den NordøstAtlantiske makrel, og som derfor kom til at stå i et underligt lys, eftersom begge parter samtidig, havde kritiseret Norge for deres forslag til totalkvoten.
Derfor tager den norske fiskeriminister nu makrelspørgsmålet med over i de bilaterale forhandlinger mellem EU og Norge, der begynder i dag. Hvilket helt sikkert vil gøre disse forhandlinger endnu mere spændende, end mange måske bryder sig om.
Makrelspørgsmålet tages med over i de bilaterale forhandlinger mellem EU og Norge
Men trods det åbenlyse nederlag i forhandlingerne og det faktum, at makrelaftalen ikke blev indgået, henstiller EU både til Færøerne og Island, at de på baggrund af den opnåede enighed, trods alt vil udvise ansvarlighed, når de nu selv i fremtiden, fastsætter deres kvote på makrel.