Kunsten at opdrætte østers har fået fuldt fokus, på det topmoderne klækkeri på DTU Aqua i Nykøbing Mors.
I foråret blev europæiske fladøsters indsamlet i Limfjorden til avl og forskning, med henblik på restaurering af biogene rev. (red. rev dannet af enten blåmuslinger eller hestemuslinger). En opgave der indgår i forskellige marine restaureringsprojekter drevet i samarbejde med eksterne partnere.
Seniorforsker ved DTU Aqua, Camille Saurel, og hendes team har indsamlet moderøsters i Limfjorden og observerer nu udviklingen af disses østerslarver.
Efter frigivelse fra moder-østersen tager det larverne mellem 10 og 20 dage at transformere sig til et pediveliger-stadie. (red. hvor larverne søger mod bunden for at finde steder at sætte sig fast på).
For at opdrætte østers og producere »spat-on-shell« placeres de i en bundfældningstank med knuste østersskaller. DTU Aqua udvælger østers uden Bonamia-sygdommen og sikrer dermed den genetiske mangfoldighed i opdrætstankene.
Når larverne når en størrelse på 5 mm, frigives de i naturen.
Biosikkerhed og opretholdelse af stabile forhold i klækkeriet er de mest udfordrende aspekter ved opdræt af østers. DTU Aqua sigter i projektet mod at skabe biogene-rev i Nordsøen eller i Kattegat ved hjælp af opdræt af hestemuslinger og fladøsters i løbet af de næste fem år.