Brexit-aftalen skal dog først godkendes at både det britiske parlament og af Europa-Parlamentet før aftalen kan effektueres.
Det er set før. Først med Theresa May’s Brexit-aftale, hvor alle var enige om at den skulle nok gå igennem. Men det skete ikke og nu her med Boris Johson’s Brexit-aftale med EU, så tør man næsten ikke tro på at den går igennem det britiske parlament. Et parlament der før har sat sig på bagbenene og tidligere stemt forskellige forslag ned mindst tre til fire gange.
Aftalen lægger op til, at briterne forlader EU fredag den 1. november, men vil i en overgangsperiode indtil udgangen af 2020 fastholde de nuværende forhold mellem landene. Denne periode kan, med alles accept, forlænges med to år.
Til aftalen siger EU’s Donald Tusk blandt andet, »Vi har godkendt Brexit-aftalen, og det ser ud til, at vi er ret tæt på at nå i mål.« Kommentaren kom efter et to timer langt Brexit-indlæg på EU topmødet, hvor de mange EU’s regeringsfolk forinden havde haft omkring tre timer til at sætte sig ind i skilsmisse-aftalens tekst. En tekst der fra EU’s og Storbritanniens side, var blevet forhandlet på plads efter en uges hæsblæsende og meget intensive forhandlinger.
»Vigtigst af alt, er den nye aftale blevet positivt modtaget af Irland. Jeg har hele tiden sagt, at vi vil stå ved Irlands side. Ligeledes er den blevet positivt vurderet af EU-Kommissionen understreger Donald Tusk videre. Både Donald Tusk og Jean-Claude Juncker afholdt efter nyheden slap ud, et pressemøde med den irske premierminister Leo Varadkar, da Irland er det EU-land, som vil opleve de største konsekvenser af et Brexit.
Underhuset har allerede bekræftet, at de indkalder samtlige til afstemning om Brexit-aftalen lørdag den 19. oktober 2019. En aftale der ikke længere indeholder det meget omstridte back-stop.
Boris Johnson skal nu forsøge det næste døgns tid, at samle og overtale parlamentsmedlemmerne til at støtte sin Brexit-aftale, men allerede på forhånd spås dette, at blive en kamp og en afstemning på et knivsæg, der kan gå begge veje.
Håbet er dog altid lysegrønt – Så spændende bliver det på lørdag, om briterne nu endeligt tager det sidste skridt ud af det europæiske samarbejde – forhåbentligt med en fornuftig Brexit-aftale i hånden, til glæde og gavn for alle.