Flere medier rapporterer bredt om EU’s voldgiftssag mod Storbritannien på grund af det britiske forbud mod tobisfiskeri i Nordsøen, en beslutning som EU hævder strider mod handelsaftalen indgået i forbindelse med Brexit.
Tobisfiskeriet, som især er vigtigt for Danmark, er en stor kilde til føde for fuglearter, men ifølge EU er forbuddet uforholdsmæssigt, da forskere har fastslået, at tobisfiskeri kan ske bæredygtigt uden at true fuglebestandene.
Det britiske forbud trådte i kraft i marts og har skabt betydelige tab for danske fiskere, som ellers har 96 procent af EU’s samlede tobis-kvote.
Storbritannien hævder, at tobisforbuddet er nødvendigt for at beskytte fuglearter som havfugle og især for at opbygge landets miljøpolitik efter Brexit.
EU, den danske fiskeriminister Jacob Jensen (V) og MEP Asger Christensen (V) kritiserer dog forbuddet, og Danmark har presset på for EU’s handling i sagen. De argumenterer for, at Storbritannien her bryder en aftale, der skal sikre fair adgang til fiskeriressourcer mellem de to parter.
Desuden anser EU sagen som potentielt skadelig for samarbejdet fremover og som en forvarsel om lignende konflikter i fiskeriforvaltningen, hvis sagen ikke løses via voldgift.