EU og Grønland har indgået en fiskeriaftale for 2024, og desværre er der ikke lige så mange fisk og skaldyr i aftalen, som dansk fiskeri havde håbet på.
Det skriver Danmarks Fiskeriforening i Fiskeritidende.dk
EU og Grønland har indgået en fiskeriaftale for 2024, men skuffelsen er stor, da kvoterne ikke lever op til forventningerne, som Danmarks Fiskeriforening udtrykker det i Fiskeritidende.dk. Aftalen påvirker især den bornholmske virksomhed Ocean Prawns, der har specialiseret sig i rejeindustrien. Men aftalen sender også bølger gennem dansk fiskeri og de nuværende forhandlinger med Norge om næste års fiskeri.
Aftalen omfatter 5.150 tons rejer ved Østgrønland og 2.500 tons rejer ved Vestgrønland, som direktør Daniel Barslund fra Ocean Prawns udtrykker stor skuffelse over, med »at det er alt for lidt.«
Dette synspunkt deles af Kenn Skau Fischer, direktør for Danmarks Fiskeriforening, som også er bekymret for konsekvenserne af den lave kvote for forhandlingerne mellem EU og Norge, hvor de grønlandske rejer spiller en ikke helt uvæsentlig rolle.
Ocean Prawns havde håbet på en større kvote ved Vestgrønland, men den blev mindre, samtidig med at kvoten blev øget ved Østgrønland. Dette skaber uforholdsmæssige store udfordringer, da fiskeriet ved Østgrønland er mere sæsonafhængigt og kræver noget mere brændstof og tid på grund af de længere afstande. Direktøren påpeger sin frustrationen over, at EU ikke har kunnet udvide adgangen til rejer, især da Grønland ikke selv udnytter rejekvoterne fuldt ud.
Desuden kritiserer Danmarks Fiskeriforening den grønlandske praksis med at overføre ubrugte rejekvoter til næste år, og de opfordrer derfor EU til at gribe direkte ind. Det skyldes at rejerne er en vigtig byttevare i forhandlingerne mellem EU og Norge. Frygter er at manglen på rejer som udgangspunkt i forhandlingerne vil gøre nordmændene mere krævende, hvilket kan påvirke danske fiskeres fiskerimuligheder. Derfor appellerer Kenn Skau Fischer til, at EU’s forhandlere arbejder for en rettidig aftale mellem EU og Norge.