EU forventer samhandlen med UK vil være proportionel med den fortsatte regelharmonisering
Storbritannien undervurderer konsekvenserne af at træde ud af EU, derfor kan virkeligheden være utrolig svær at se i øjnene for dem, siger EU/Brexit chefforhandler Michel Barnier

EU forventer samhandlen med UK vil være proportionel med den fortsatte regelharmonisering

EU’s chefforhandler i spørgsmål omkring Brexit og briterne, Michel Barnier, ser efter briternes skilsmisse med det europæiske fællesskab på fredag den 31. januar 2020 ved midnatstid, store udfordringer i de kommende handelsaftaler, der gerne skulle være afsluttet senest december måned 2020.

Det er efter Barnier’s mening afgørende for det fremtidige forhold, med forløbet af forhandlingerne om Storbritannien er rede til fortsat at acceptere EU’s regler for varer og serviceydelser, så »business as usual« kan fortsætte. Det er for Barnier, det helt centrale og afgørende spørgsmål.

For som han siger om det indre marked: EU vil »aldrig, aldrig, aldrig« gå på kompromis og EU bør derfor forberede sig på og ikke mindst kalkulere med, en ikke uvæsentlig risiko for at en kommende handelsaftalen kan gå i hårdknude og dermed i vasken. Samtidig påpeger han, at briterne ikke skal forvente, at møde den helt stor forståelse og fleksibilitet hos EU, når det kommer til det indre marked.« Det fortalte EU’s chefforhandler mandag på Queen’s University i Belfast i Nordirland omkring reflektioner over Brexit og den Europæiske Union. Specielt Nordirland vil angiveligt være den region, der kan imødese de største konsekvenser af det kommende Brexit.

Storbritannien undervurderer konsekvenserne af at træde ud af EU, derfor kan virkeligheden være utrolig svær at se i øjnene for dem, når de forlader det indre marked og toldunionen, fortæller Barnier videre, og understreger at Brexit-aftalen løber videre som aftalt til den 31. december 2020. Kommer der ikke en ny aftale i stand inden denne dato, vil der igen være udsigt til et hårdt brud og afbræk mellem de to økonomier.

Meget er på spil og det bliver nærmest ulideligt spændende at følge forhandlingernes videre forløb.