EU´s Krebse-overvågning flyttes fra det britiske forskningscentre for Enviroment, Fisheries & Aquaculture Science i Weymouth lidt Nord for øen Portland i det sydlige England, til Lyngby i Nordsjælland, nærmere bestemt til DTU Verterinærinstituttet.
DTU har i dag opgaven med at rådgive og overvåge fiskesygdomme for EU Kommissionen, skriver Ing.dk. Det udvides nu med briternes exit, med undersøgelser af sygdomme i krebsdyr worldwide, hvilket giver Veterinærinstituttet mulighed for at komme tættere på det marked for viden- og forskningsmæssige opgaver, som fremadrettet skal løses for EU-Kommissionen.
Til april 2019 forlader Storbritannien EU. Exit’et får allerede nu stor betydning for de britiske forskningsinstitutioner, der i dag udfører overvågningsopgaver og rådgiver EU-Kommission.
I stedet glæder man sig på DTU Veterinærinstituttet i Lyngby, over EU-Kommissionen beslutning om, at opgaven i stedet skal udføres fra Lyngby frem til 2023. Trods det faktum, at krebsdyr ikke har den store betydning i Danmark, er det en kæmpe industri på verdensplan, som DTU nu får opbygget sin ekspertise inden for, ligesom det åbner for mulighed for flere forskningsmidler, fortæller DTU.
EU har kigget på nuværende samarbejdspartnere
DTU Veterinærinstituttet har siden 1994 haft funktionen som EU´s referencelaboratorium for fiskesygdomme og har aftale med EU-Kommissionen om at overvåge fiskesygdomme i EU, undervise medlemslandene og rådgive Kommissionen. Og det er takket være denne myndighedsbetjening, at DTU får tildelt den nye opgave, som Kommissionen og DTU nu er ved at aftale økonomien omkring.
Ovenpå nyheden regner DTU med, at de tekniske ting kan klares med det laboratorieudstyr og de medarbejdere, man har i dag. Men håbet er, at Veterinærinstituttet kan tiltrække en international forsker inden for krebsdyr inden for de næste par måneder.
Læs hele artiklen fra DTU og EU-Kommissionen her.