EU-aftale hjælper mindre fiskere

EU-aftale hjælper mindre fiskere

En række danske fiskere med små fartøjer kan nu hive endnu flere fisk ind over rælingen. Fiskerne har tidligere ikke fået tildelt dage nok på havet til at fiske deres kvote. Men en ny aftale, der blev indgået fredag på ministerrådsmødet i Luxembourg kan løse problemet.
EUs fiskeriministre gav fredag de enkelte lande lov til selv at fordele de såkaldte havdage, som er det antal dage fiskerne må fiske. Dermed kan der nu overføres havdage til mindre fartøjer, der ikke har opbrugt deres kvote af fisk. Og de kan bare kaste garnene ud, reglerne træder nemlig i kraft med det samme.

“Det er meget glædeligt, at ændringerne træder i kraft allerede nu. Det betyder, at en række små danske fiskefartøjer ved den vestlige Østersø, Sundet og Bælterne kan komme mere på havet. Det er en løsning, jeg har presset gevaldigt på for under Rådsmødet. Det virker jo ærligt talt absurd, at de små fartøjer – blandt andet garnfiskere – ikke må fange de fisk, der er tilbage på deres kvote”, siger Mette Gjerskov.

De manglende havdage har været et problem for godt 30 mindre fartøjer i vestlige Østersø. De berørte fartøjer holder blandt andet til i Bagenkop Havn, Sletten Havn, Rødvig Havn og Rønne Havn.

Fredagens fiskeriaftale førte også til, at der til næste år må fanges 15 procent flere torsk i den østlige del af Østersøen, og 13 procent flere torsk i den vestlige del af Østersøen. De forhøjede kvoter er et resultat af, at torskebestanden i Østersøen vokser.