Engelsk »Brexit« giver bølgeskvulp i Danmark

Engelsk »Brexit« giver bølgeskvulp i Danmark

Datoen, torsdag den 23. juni 2016 Sankt Hans aften, nærmere sig faretruende og hastigt. Denne dag stemmer Storbritannien om et ja eller nej til fortsat medlemsskab af Unionen, og sorte skyer trækker allerede op, med spådomme om en sort fredag på aktiemarkedet og et EU der smuldre væk, i tilfældet af et engelsk nej denne dag.

Lokalt i Danmark, kridtes stregerne nu også hårdt op, med forskellige forudsigelser og forventninger, fra både tilhængerne og modstanderne af et EU Exit for vores engelske broderfolk.

Folketingsmedlem Simon Kollerup (S) har senest den 16. juni i DR Nyhederne i radioen og i dagbladet Børsen, være ude og spå om en »katastrofe« for dansk fiskeri, hvis briterne stemmer sig ud af EU. Argumentet er, at briterne efter Brexit kan tage kontrol over egne territorier, hvorefter danske fiskere kan blive smidt ud af områder, hvor de henter 33 procent af fangsterne, svarende i alt til 2,2 mia. kr. i 2015.

Det har fået den tidligere EU-korrespondent for Ritzau og nu nordjyske Folketings-kandidat Erik Høgh-Sørensen op af stolen og sige, »at det er forventeligt og helt normalt, at socialdemokratiet taler EU´s sag. Det ville såmænd også være i orden, hvis der bare var realiteter bag.«

I en kommentar til Simon Kollerup (S), siger Erik Høgh-Sørensen til FiskerForum, at for det første vil en britisk Brexit-ordning næppe afvige ret meget fra den nuværende norske, som ikke forhindrer danske fiskere i at være i norsk farvand. Noget som den Nordjyske folketings-kandidat for Dansk Folkeparti mener Norge ligefrem, fiskeripolitisk, har en stor fordel af, ved at stå udenfor.

For det andet henter britiske fiskere fisk i dansk farvand. Omkring 10 procent af de britiske landinger sker i danske havne. Vi har med andre ord noget at forhandle med, hvis EU giver os lov.

Og det er netop humlen i det hele, fortsætter Erik Høgh-Sørensen, EU’s fælles fiskeripolitik er blandt unionens absolut mest korrupte og miljøskadelige ordninger. Faktisk burde Danmark nok selv træde ud af fiskeripolitikken. Så kunne vi undgå følgende problemer:

 • Fiskere fra Gilleleje nægtes adgang til danske områder, hvor tyske fiskere har lov at fiske løs.
 • Overimplementering af EU-regler er skadelige for Læsø-fiskere.
 • Hollandske og belgiske bomtrawlere smadrer Nordsøens havbund og ødelægger rødspætte- og torskebestandene.
 • EU-Kommissionen prøvede at ødelægge det danske Rigsfællesskab i striden om de færøske silde- og makrelkvoter. Kollerups SR-regering holdt med EU imod færingerne.
 • En britisk EU-kommissær holdt nordjyske fiskeriarbejdere som uskyldige gidsler i et forsøg på at beskytte skotsk lakseopdræt mod konkurrence fra Norge.

  FiskerForum giver Fakta om Valgkampen i Storbritannien.

  Under sloganet »Let´s take back control«, forventer EU skeptikkerne og modstanderne af britisk medlemskab af EU, at det vil komme til hurtige forhandlinger, briterne og EU imellem, hvis England stemmer nej om otte dage. Blandet andet kræver Chris Grayling, leder af det britiske underhus og tilhænger af Brexit, at det britiske parlament øjeblikkeligt sætter en stopper for EU-Domstolens indflydelse og at indvandringen bremses.

  De britiske EU tilhængere, mener modsat at EU-modstanderne, selv ved et nej, ikke har magt til at føre planerne ud i livet og at et britisk exit af Unionen, blot vil føre til højere skatter, mindre offentligt forbrug og flere års usikkerhed.

Indlæg af Nordjysk FolkeTingskandidat for Dansk Folkeparti Erik Høgh-Sørensen

FiskerForum.dk