Ja – hvorfor ikke? Der findes nu lækre opskrifter på møre sælbøffer, som kan garneres med kapers og citron eller krydres med salt, peber, tynde skiver af hvidløg, chili og tomatpuré – mums!
Denne nye trend kunne tage retten med sæl-kød til næste niveau ved at bruge ingredienser af højeste kvalitet og klassisk køkkenudstyr som stegepander og gryder.
Der findes omkring 100.000 sæler, både spættede og grå-sæler, i de danske farvande og i Østersøen. Så hvorfor ikke udnytte dette store potentiale til noget fornuftigt?Fiskeri i Østersøen er snart begrænset, så hvorfor ikke se på en anden kilde til proteiner i Østersøen – nemlig sælerne? De findes i overflod og spreder parasitter og sæl-orme i havmiljøet samt udgør en trussel mod fiskebestandene. Så nedbringe antallet her, ville være til gavn for alle.
At flytte disse pattedyr til menuen kunne være en win-win situation og en gavnlig samfundsopgave. Det ville spare samfundet for mange tons ødelagte og halvspiste konsumfisk og samtidig give værdi til de danske fiskere.
Sæl-fangst kunne blive starten på et nyt bæredygtigt fiskeri, som erstatning for det klimabelastende kød, vi får fra grise og køer i landbruget. At spise sæl-kød kunne årligt spare et stort antal torsk, da sælerne kun tager en lille del af fisken omkring leveren. Dette betyder, at en enkelt sæls bid bliver til mange fisk i antal.
Det ville være en win-win situation, når sælen kommer øverst på menuen i en tid, hvor der tales om mad- og ressourcespild.
Sælerne skal først fanges, og det kunne måske føre til et nyt fiskeeventyr, på linje med krabbe- og konk-fiskeriet samt fiskeriet af tang og line-muslinger. Det kunne skabe flere arbejdspladser og give optimisme tilbage til fiskeriet, der har sine problemer at slås med for tiden.