Fra mandag den 1. juni skal fiskere i Kattegat, der ikke har tilmeldt sig kameraovervågning i jomfruhummerfiskeriet, benytte særlige selektive redskaber, for at undgå bifangst af torsk.
Men fiskerne savner her godt en måned inden opstart, besked om hvilke redskaber myndighederne finder egnet og godkendt. Miljø- og Fødevareministeriet er dog i dialog med fiskerierhvervet om redskaberne og er også ved at undersøge mulighederne for at forlænge fristen.
Kun én fisker har sagt ja til at få kameraer ombord, så myndighederne kan overvåge hans fiskeri i Kattegat, så spørgsmålet om hvilke selektive redskaber de øvrige fiskere skal benytte, må siges at have overordentlig stor betydning.
Med henvisning til art. 15 i Rådets Forordning (EU) 2020/123 af 27. januar 2020 om fastsættelse for 2020 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande gældende for EU-farvande og for EU-fartøjer i visse farvande, åbner Fiskeristyrelsen for muligheden for deltagelse i projekt om elektronisk monitering i Kattegat.
Fra den 31. maj 2020 skal EU-fartøjer, der fisker med bundtrawl (redskabskode: OTB (Bundtrawl skovl) – OTT (tvillingtrawl) – OTM (flydetrawl), TBN (Jomfruhummertrawl), TBS (Rejetrawl), TB (andet bundtrawl, og til sidst TX /PTB (par-trawl) – med en mindstemaskestørrelse på 70 mm, anvende et af følgende selektive redskaber:
- en sorteringsrist med højst 35 mm mellem tremmerne med en ublokeret åbning, hvor fisk kan slippe ud
- en sorteringsrist med højst 50 mm mellem tremmerne, der adskiller fladfisk og rundfisk, med en ublokeret åbning, hvor rundfisk kan slippe ud
- SELTRA-panel med en maskestørrelse på 300 mm (kvadratmaske)
- et reguleret meget selektivt redskab, hvis tekniske specifikationer ifølge den videnskabelige undersøgelse vurderet af STECF medfører, at der fanges mindre end 1,5 % torsk, hvis det er det eneste redskab, fartøjet medfører om bord.
Så de fiskere, som ikke vil have kameraer på deres både, skal altså efter 31. maj bruge disse særlige net / redskaber, der effektivt sorterer torsk fra, når de fisker jomfruhummere.
På Spørgsmålet fra FiskerForum.dk til Fiskeristyrelsen om hvornår de specifikke krav til disse redskaber offentliggøres, svarer styrelsen, at kravene til redskaberne er meget tekniske, og Miljø- og Fødevareministeriet er derfor i dialog med fiskerierhvervet om, hvordan kravene helt præcist skal forstås.
Ministeriet er bevidst om, at bl.a. Corona-krisen giver nye udfordringer ift. hvor lang tid, det tager at skaffe nye redskaber og har derfor også henvendt til sig EU-Kommissionen om muligheden for at forlænge fristen for, hvornår de nye redskabskrav skal træde i kraft, lyder meldingen fra Styrelsen til slut.