En aktiv GSM repeater kan give dig It- og telestyrelsen på nakken

En aktiv GSM repeater kan give dig It- og telestyrelsen på nakken

Erhvervsstyrelsen advarer derfor nu fiskerne mod brugen af mobil-repeater.
Man har igennem det seneste års tid oplevet, at det specielt er om bord på fiskefartøjer det er blevet populært at anvende en såkaldt mobil-repeater, for at opnå en bedre dækning for mobiltelefonerne om bord.

GSM-repeatere kan i dag, nemt og hurtigt, købes på en udenlandsk hjemmeside, hvor en ny kinesisk GSM repeater på 900 Hmz, kan købes for små 500,- kroner og større modeller på op til 1800 MHz, med både GPRS- og Edge- dataforbindelse, kan fås for cirka 1100 kroner, der i tillæg også indeholder et japanske chipset i apparatet.

Men, Men – alle mobil repeatere anvender frekvenser, der kræver en speciel tilladelse for at bruge dem og hvis frekvenserne alligevel anvendes uden tilladelse, kan dette i sidste ende medføre en bøde.

På den baggrund kan flere fartøjsejere, nu se frem til en hilsen fra politiet, som følge af ulovlig brug af mobil-repeater.

Problemet med brugen af mobil-repeatere er, at de bruger fuldstændigt de samme frekvenser, som telefonselskaberne gør. Frekvenserne er derfor allerede optaget, og det er derfor ikke muligt at få tilladelse til at bruge de samme frekvenser. Mobilnettene i de havne, hvor fiskefartøjerne befinder sig med en tændt mobil-repeater, bliver forstyrret i en sådan grad, at det ikke er muligt for andre brugere at anvende mobiltelefonen.

Dette er et stigende problem for telefonselskaberne, at mobil-repeatere forstyrrer signalerne fra deres mobilmaster. Erhvervsstyrelsen opfordrer derfor til, at fiskefartøjsejerne gør sig bekendt med reglerne for brug af mobil-repeatere.