Som en mulig redning af premierminister Theresa Mays Brexit-aftale, har embedsmænd i det britiske regeringsapparat, gjort forberedelse til en mulig forbliven i EUs toldunion, som et modtræk mod Storbritanniens sandsynlige udtræden den 29. marts 2019, hvor de vil stå tilbage uden en Brexit-aftale, men istedet en ulykkelig hård Brexit og en »No Deal«, det skriver den engelske online web-avis »The Independent«.
Ifølge web-avisen har flere af May´s ministre lagt pres på premierministeren, for at få hende til at opgive hendes modstand mod Storbritannien skal blive i EUs toldunion. En mulighed som især Labours leder, Jeremy Corbyn, går ind for, når bruddet fra EU bliver aktuelt sidst i marts måned i år.
Øvelsen kan blive svær, for den britiske premierminister står stejlt på, at Storbritannien ikke skal forblive i EUs toldunion, da briterne ellers vil have store vanskeligheder, for slet ikke at tale om det helt umulige i overhovedet at kunne indgå handelsaftaler med andre dele af verden, fordi toldunionen netop vil blokere for dette.
Istedet går Theresa May efter en genforhandling med EU, hvilket hun har fået opbakning til af sit eget parti. Netop den aftale som premierministeren selv omtaler som den eneste rigtige løsning på et fornuftigt Exit fra EU. Hun vil blandt andet have genåbnet den såkaldte bagstopper, der skal forhindre, at der opstår en hård grænse mellem Irland og Nordirland.
Bekymringerne er store omkring grænsen
No-deal Brexit er den største trussel mod Nordirlands økonomi, advarer den Danske Bank-chef Kingston om. Han er chef for én af hovedbankerne i Nordirland, efter Danske Bank tilbage i 2004 overtog Northern Bank i Nordirland. Kingston mener at mindre virksomheder, som er livsnerven i den nordirske økonomi, vil komme under hårdt pres. Han fortæller videre, at et Brexit uden en aftale, vil have indflydelse på en lang række sektorer og virksomheder på tværs af Nordirland. Indtil nu har større irske virksomheder allerede truffet beslutninger om at beskytte og sikre deres forretninger, hvorimod mindre virksomheder endnu ikke har taget de nødvendige skridt, hvilket vil gøre dem langt mere sårbare. Det må derfor imødeses, at flere virksomheder ikke vil overleve en hård Brexit, virksomheder der ellers udgør hovednerven i den nordirske økonomi. Den Danske Bank i Nordirland havde i 2018 et fald i overskuddet på hele 40 procent, hvor koncernresultatet for samme år udviste et fald på 28 procent.
Spændende bliver det at følge, hvor Brexit ender, for indtil videre har EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker meddelt, at man ikke vil genåbne aftalen med britern.