Når vi skriver en »Klar Ommer«, så betyder det at hele udsendelsen og podcasten »Hummerlige forhold« bør laves om og man istedet bruger officielt anerkendte forsknings-institutioner og ikke forskningscentre der er købt og betalt af interesseorganisationer, for at fremme specifikke særinteresser.
DRs udsendelsen »Hummerlige forhold.«, der tegnede et meget ensidigt og ret voldsomt samt ekstremt negativt billede af trawlfiskerne, der blev beskyldt for at »skade« og »smadre« havbunden i Kattegat. En udsendelse, der hverken havde fiskerne selv eller deres organisationer med undervejs. Der blev på intet tidspunkt i udsendelsen nævnt, at den rapport, der var skrevet af Aarhus Universitet og som kritikken byggede på, var købt og betalt af Danmarks Naturfredningsforening DN.
En »DR beklagelse og berigtigelse« er ikke godt nok.
Det er simpelthen en ommer.. istedet bør kravet til DR være, der i forvejen har det som en vigtig kerneopgave, at understøtte demokratiet, og bidrage til at vigtige samfundsmæssige debatter, ikke skævvrides. At de sikre, at få den faktuelt rigtige vinkel på, så det ikke ender i konflikt og sensation som i podcasten, men istedet med inklusion og samtale. Alt for ofte vinkles der på det sensationelle i en historie, hvilket er med til at udskamme en faggruppe, som i tilfældet her med Kattegatfiskerne, hvor man graver grøfterne dybere og derved er med til at afspore den vigtige debat, »nemlig hvordan vi sikre den nuværende hav-plan til det bedre«.
Danmarks Fiskeriforening DFPO har taget fat i sagen og henvendt sig til DR, der overfor fiskeriforeningen beklager de fejl og mangler der var undervejs i udsendelsen omkring trawlfiskeriet i Kattegat.
DFPO skriver i Fiskeritidende.dk, at DR tilbage i marts måned bragte en udsendelse om trawlfiskeriet i Kattegat i podcasten Genstart.
Fiskerne fik ikke i forbindelse med programmet mulighed for at svare på den kritik, de blev udsat for. DFPO klagede derfor til DR over udsendelsen, og herfra erkender og beklager man nu, at der er begået en række fejl i udsendelsen.
»Indledningsvis står det klart, at Genstart ikke har forelagt DFPO kritikken af trawlfiskeriet, som fremsættes. Det er kutyme, at Genstart forelægger og udbeder sig en kommentarer fra dem, som er genstand for kritikken – men det er ikke sket denne omgang. Det beklager vi,« skriver Sofie Toll, der er chef for Podcast på DR Nyheder, i et svar til DFPO. Hun beklager, at det ikke fremgik af udsendelsen, at Danmarks Naturfredningsforening stod bag den rapport, kritikken af trawlfiskeriet byggede på.
Sofie Toll siger videre, »i vores programmer arbejder vi målrettet med gennemsigtighed, og derfor er vi ærgerlige over, at det ikke blev varedeklareret, at rapporten er bestilt af Danmarks Naturfredningsforening DN. Det burde det. Som en konsekvens af ovennævnte erkendelser, har jeg besluttet, at vi nu laver en rettelse i udsendelsen og i programteksten, ligesom der vil udkomme en artikel på dr.dk under emnet ’fejl og fakta’, hvor vi redegør for de fejl, redaktionen har lavet i tilblivelsen af udsendelsen,« skriver Sofie Toll.
DFPO er klar til at gå i Pressenævnet
Kenn Skau Fischer, der er direktør for Danmarks Fiskeriforening DFPO mener, at denne sag endnu engang understreger vigtigheden af, at journalister er deres ansvar bevidste.
Han er stærkt utilfreds med måden hvorpå fiskerne i Kattegat blev fremstillet i en DRs podcast Genstart, der har flere hundredtusinde af lyttere. Han noterer sig, at DR har givet DFPO ret i deres klage. Nu venter han på, hvordan DR vil rette op på fejlen. Hvis det ikke sker tilfredsstillende, vil DFPO tage sagen videre til Pressenævnet.
Selv peger Kenn Skau Fischer på, at det kan have endog meget alvorlige konsekvenser for dem, der lever af fiskeri, når folk bliver givet det indtryk, at det er usundt at spise fisk og skaldyr. Han mener, at diskussionen om trawlfiskeri er langt mere nuanceret, end podcasten Genstart giver udtryk for. Uanset hvad, skal medierne følge de etiske retningslinjer, fastslår han til sidst.