Dog vil det være op til underhusets »Speaker« John Bercow, at beslutte om afstemningen skal afholdes.
Der kom lidt grus i Boris Johnson’s Brexit-planlægning, da det uafhængige parlamentsmedlem, Sir Oliver Letwin, (Tidligere konservativt parlamentsmedlem – inden han med 20 andre konservative blev smidt ud af partiet i september måned i år) fremsatte et ændringsforslag, som et flertal på 322 parlamentsmedlemmer stemte for, mens 306 stemte imod.
Ændringsforslaget blev fremsat, selvom Letwin støtter den nye Brexit-aftale, men han støtter ikke Premierminister Boris Johnson’s trusler. Derfor kom Boris Johnson’s nye Brexit-aftale end ikke til afstemning i lørdags i The House of Commons (Underhuset).
Derimod måtte Boris Johnson, meget mod sin vilje, men som ved lov besluttet, anmode om endnu en udskydelse af Brexit-datoen fra 31. oktober til 31. januar 2020, overfor Donald Tusk EU’s formand for Det Europæiske Råd. Boris Johnson udlod dog at underskrive brevet.
EU vil i den kommende uge overveje, hvordan de skal svare på Storbritanniens anmodning om en udsættelse. Men har dog fra EU’s side bemærket, at lørdagens udvikling ikke betød, at aftalen var blevet afvist af det britiske parlament.
Den nye Brexit-aftale
Boris Johnson’s udtrædelses-aftale handler om de betingelser, briterne forlader det europæiske fællesskab på, medfølgende en politisk erklæring med ønsker om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien. Aftalen handler om overgangsperioden indtil 2020, hvor briterne i praksis fortsat vil være medlem af EU, men hvor perioden vil blive brugt til at lukke de britiske EU-aktiviteter ned, samtidig med man forhandler en kommende handelsaftale på plads.
Toldgrænsen kommer til at ligge i det irske hav
En væsentlig ændring i det nye Brexit-aftale-forslag er, at toldgrænsen flyttes fra grænsen mellem Irland og Nordirland til det Irske Hav, mellem Nordirland og England. Nordirland skal benytte sig af britiske toldsatser og deltage i britiske handelsaftaler. Ligeledes forpligter Nordirland sig til at følge reglerne for det indre marked og varer der kommer fra lande uden for EU, hører under EU’s toldområde. Denne ordning skal den Nordirske regering stemme om efter fire år. Om ordningen er tilfredsstillende for nordirerne. En ordning der i givet fald kan forlænges med to til otte år efterfølgende.
Den britiske regering skal nu igang med at fremsætte den lovgivning der skal til, før parlamentet kan stemme om aftalen.
Den britiske premierminister Boris Johnson har lovet, at det vil ske i indeværende uge, så briterne stadig kan nå at forlade EU ved udgangen af måneden torsdag den 31. oktober 2019. Hvis det bliver et nej denne gang, er usikkerheden igen udpræget og ingen ved hvad der så skal ske.
Men håbet er som bekendt lysegrønt