Den norske Fiskeriminister ønsker makrelforhandlingerne afsluttet inden jul

Den norske Fiskeriminister ønsker makrelforhandlingerne afsluttet inden jul

Elisabeth Aspaker, der netop er tiltrådt som norsk Fiskeri- og Kystminister, håber på en hurtig forhandlingsløsning af den nordatlantiske silde og makrel konflikt.

Det kom frem på mødet med den Europæiske Fiskerikommissær Maria Damanaki, der mandag havde møde med flere medlemmer af den norske regering.

Norge indførte for en god måneds tid siden, en lignende handels-blokade af færøske fiskeprodukter, som EU, da Færøernes ensidigt, og uden respekt for indgåede aftaler på området, havde hævet sine kvoter på makrel og sild.

Den norske fiskeriminister fortalte den norske nyhedstjeneste NTB (Norsk Telegrambyrå), at makrelsagen har den højeste prioritet og at forhandlings delegationerne, fra de forskellige lande, over de næste par uger, intenst prøver at nå et forhandlingsresultat, som gerne skulle kunne fremlægges inden jul.

Færøerne har netop anlagt sag mod EU ved WTO (World Trade Organization), hvilket Aspaker pointerer, ikke inddrager Norge. Trods dette har Norge og EU stået tæt sammen i forhandlingerne med Island og Færøerne.

Den norske fiskeriminister håber på forhandlingsresultat inden jul

Aspaker håber på, mødet med den europæiske fiskeriminister, at opnå fælles enighed om Makrel og silde problematikken og bragte et ønske fra norsk side, om at få fjernet tolden på norske fisk i EU, ind i forhandlingerne, mod at Norge byttede med EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde) periode-bidrag for 2014 – 2019, (perioden 2009 til 2014 indbragte 14 milliarder). Aspaker ser det som en skabelse af flere job, indenfor EU, hvilket hun mener netop må være i EU’s interesse, som situationen tegner sig nu.

Læs hele artiklen på e24.no her.