En stor del af den islandske flåde forbereder sig nu på søgningen efter makrel. Síldarvinnslans skibe er ingen undtagelse, og besætningerne på de forskellige både ser frem til sommersæsonen.
Síldarvinnslans Börkur har været i Skagen til rutinemæssig vedligeholdelse og kontrol på Karstensens skibsværft A/S og de er nu klar til afgang. Beitir er ligeledes klar til at stikke til søs og Barði har planer om at sejle i den kommende uge.
»Jeg tror, vi alle er optimistiske. Det er jeg i hvert fald,« fortæller en forventningsfuld Beitir-skipper, Tómas Kárason.
»Sidste år begyndte vi søgningen omtrent på samme tid. Det var først i området omkring »smuthullet«, hvor de første fangster blev taget i området »Rosenhaven«. Det skete med den første landing den 1. juli.«
»Jeg forstår, at Börkur starter i internationalt farvand, men vi starter sydpå ved området omkring »Rosenhaven« og hvis der ikke er noget at hente her, så sejler vi østover til midtvejslinjen og følger den igen nordpå. Så er det planen, at Barði begynder søgningen sammen med Vilhelm Thorsteinsson, der er sejlet fra Danmark med Börkur.’
Han forklarer videre, at det er hensigten, at de tre pelagiske fartøjer fra Síldarvinnslan skal samarbejde om at sejle ind for at lande fangsterne, sammen med de to Samherji-fartøjer. Sådan har det været praktiseret siden 2020.
»Dette samarbejde fungerer meget godt, og det er en rationel måde at fiske på, når der er lange afstande at steame,« understreger Tómas Kárason.
Ifølge Síldarvinnslans fabrikschef Geir Sigurpáll Hlöðversson er alt klappet og klar til, at makrelsæsonen starter.
»De medarbejdere, vi skal bruge i sæsonen, er dukket op, og i følge planen skulle de alle være klar i begyndelsen af næste uge. Vi kommer til at arbejde i tre skift af 25, så det er i alt 75 medarbejdere, selvom der kan være op til hundrede, når vi producerer på fuld kapacitet. Det bliver godt at se nogle landinger, da vores sildesæson sluttede i november, og derefter havde vi to landinger af lodde fra norske fartøjer,« fortæller han.
»Vi glæder os til at komme tilbage til fuld produktion. Og indtil videre er spændingen intakt.«