Danmark presser på for en forhandlingsløsning i sildestriden

Danmark presser på for en forhandlingsløsning i sildestriden

EU-sanktionerne mod Færøerne søges nu suspenderet og Danmark lægger fortsat pres på for at få en løsning ved forhandlingsbordet i stedet for en konflikt.
Fødevareminister Karen Hækkerup (S) sagde på et åbent samråd tirsdag, om sildekonflikten mellem Færøerne og EU, ”Som medlemmer af det danske rigsfællesskab har vi naturligvis en interesse i at sørge for, at alt går godt for vores færøske medborgere, og det vil vi fortsætte med at gøre. Så sent som i dag har Udenrigsministeriet skrevet til EU-kommissionen og bedt om, at sanktionerne suspenderes.”

Trods det danske pres og opfordringer til at sætte sig til forhandlingsbordet, godkendte EU-kommissionen i går indstillingen fra EU`s komité for Fiskeri og Akvakultur, at sanktionerer mod Færøerne pga. af deres overfiskeri og egenhændige tredobling af den oprindeligt tildelte kvote af sild, bliver sat i værk. Dvs. at import af færøske sild og landinger til EU havne forbydes.

Danmark står derfor i en prekær situation, hvor man pludselig kan befinde sig som modpart i sagen mod Færøerne, som er en del af det danske rigsfællesskab. Ifølge Fødevareministeren, sendte den danske Statsminister allerede i juni et brev til formanden for EU-Kommissionen, som i sit svar tilbage, var lydhørige overfor Færøerne, hvis de valgte at vende tilbage med et nyt forhandlingsoplæg.

“Det vil sige, at EU har den holdning, at hvis der skal findes en løsning, så skal Færøerne også spille ind med et nyt forhandlingsoplæg. Derfor har vi som dansk regering valgt at lægge pres på både EU og Færøerne,” siger Karen Hækkerup og præciserer samtidig, at konflikten står mellem EU og Færøerne, men ikke Danmark og Færøerne.