Formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen siger det mere direkte i »Formanden har ordet« i Fiskertidende.dk, »Fingrene væk fra tobisfiskeriet«.
Danske fiskere har betalt en formue for at få adgang til britiske farvande efter Brexit. Derfor må briterne ikke slippe afsted med at forbyde tobisfiskeri i disse farvande. Så kort og klart skal det siges.
Men briterne synes ikke at have tænkt sig at bakke i denne sag. Derfor skal EU-Kommissionen reagere kraftigt og kæmpe for, at EU’s fiskere fortsat kan fiske tobis i britisk farvand.
Direktør for FF Skagen, Johannes Palsson, har sagt det lige ud i et interview med Nordjyske. Han understreger, at briternes ønske om at forbyde tobisfiskeri bedst beskrives som: »Det er ad pommern til. Og det er mildt sagt. Tobisfiskeriet på fiskebankerne i britisk farvand er afgørende. Det er vigtigt for både fiskerne og producenterne af fiskemel og fiskeolie.«
FF Skagen har undersøgt sagen og forklarer at de vil miste 50 procent af deres tobis-leverancer. Det er en uerstattelig stor mængde. Det fremstår derfor tydeligt, at det vil være ikke mindre end en katastrofe for fiskemelsfabrikkerne i Danmark. Det samme gælder for TripleNine i Thyborøn, hvor fiskemelsfabrikken også her bliver hårdt ramt.
Fiskerisektoren står over for et tab på op til mellem 400 til 500 millioner kroner årligt. Det er dybt bekymrende og kan have alvorlige negative konsekvenser i Nord- og Vestjylland.
Krav fra fiskerne og industrien – EU-Kommissionen skal handle
Formanden skriver videre i sit fredagsbrev, »Vi i Danmarks Fiskeriforening mener, at EU-Kommissionen skal gøre alt for at stoppe briterne. I vores øjne er der ingen tvivl om, at dette strider imod Handels- og Samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien. EU’s fiskere fik adgang til britiske farvande som en del af denne aftale. Når Storbritannien vil forbyde et fiskeri, de ikke selv praktiserer, er det et angreb på fiskerne, der betalte dyrt for adgang til britisk farvand i forbindelse med Brexit. Det er simpelthen uacceptabelt.«
Ligeledes peger Svend-Erik Andersen på, at EU-Kommissionen ikke stiltiende kan tillade, at Storbritannien unddrager sig EU’s aftaler. »Hvis de kan bryde Handels- og Samarbejdsaftalen om fiskeriet, kan de også bryde den på andre områder. Denne glidebane skal EU-Kommissionen stoppe med alle tilgængelige midler. Det vil vi presse på for,« understreger han.
Der mangler faglighed og ansvar
Ikke alene strider lukningen imod juraen i samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien, men det faglige grundlag for beslutningen er også meget svagt. Det bliver tydeligt, når man læser DTU Aquas vurdering af tobisfiskeriet.
Det bedste argument for lukningen synes at være, at bestanden af havfugle muligvis vil vokse med 7 procent. Derudover siger DTU Aqua klart, at et forbud og dermed øget biomasse af tobis ikke vil påvirke de fiskebestande, der lever af tobis.
Samtidig fastslår DTU Aqua, at tobisfiskeriet er forvaltet på en bæredygtig måde. Derfor forekommer det helt ude af proportioner, at briterne vil lukke fiskeriet ned.
Sektoren må forenes i kamp
»I Danmarks Fiskeriforening (DFPO) vil vi kæmpe for tobisfiskeriet,« fortsætter Formanden for DFPO. »Heldigvis står vi sammen med både Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) og Marine Ingredients Denmark (MID) i kampen for at sikre tobisfiskeriets fremtid. Det er en uvurderlig alliance, og vi tror på, at vi kan nå langt ved at stå sammen og lægge pres på EU-Kommissionen og de relevante beslutningstagere. Vi opfordrer alle interessenter til at deltage i denne kamp. Det gælder havnene. Det gælder fagforeningerne, der repræsenterer de ansatte i fiskeriet og på fiskemelsfabrikkerne. Det gælder politikere i EU, Folketinget og i de kommuner, hvor mange vigtige arbejdspladser er på spil, understreger formanden og bekræfter hermed også hvor alvorlig sagen egentlig er.
I Europa-Parlamentet er MEP Asger Christensen fra Venstre allerede på sagen og sørger for, at den tages op. Det er et fremragende stykke arbejde. Og Regeringen, ledet af fiskeriminister Jacob Jensen (V), har ligeledes engageret sig i sagen og er i direkte dialog med Storbritannien.
»Det er af helt afgørende betydning. Regeringen skal selvfølgelig kæmpe for tobisfiskeriet. Dette er essentielt for dansk fiskeri. Derfor forventer vi, at regeringens indsats ikke stopper her. Der skal tales klart til fiskerikommissær Sinkevicius. Og om nødvendigt skal regeringen være klar til at tage sagen til et endnu højere niveau i EU-Kommissionen,« forklarer Svend-Erik Andersen videre.
»I den danske fiskerisektor er vi parate til at kæmpe denne kamp. Og jo flere der slutter sig til, desto stærkere står vi. Det er en afgørende sag for Danmark, og det skal afspejle sig i en samlet indsats‚« slutter formanden for DFPO Svend-Erik Andersen.
Danmarks Fiskeriforening ved formand Svend-Erik Andersen (Fra formanden har ordet).
Sidst briterne var ude med et varsel om forbud mod bundslæbende redskaber i britisk farvand var sidste år i juni og der var koordinaterne udlagt således:
55°11.7013’N 01° 36.7388’E; to
2 55°29.9112’N 02° 54.2228’E; to
Point 3 55°29.0225’N 03° 15.0202’E; due east to the UK exclusive economic zone boundary; then following this boundary south; to latitude 54˚22.5797’N; then due West to:
54°22.5797’N 02°45.7588’E; to
54°18.2478’N 02°43.2465’E; to
54°16.0012’N 02°31.9277’E; to
54°14.3408’N 02°22.6527’E; to
54°17.6363’N 02°00.0962’E; to
54°29.4375’N 01° 16.6388’E; to
10 54°49.1315’N 01° 08.1282’E; to
55°03.5550’N 01° 19.6207’E; and returning to Point 1.
FiskerForum.dk