Advarslen kom kort før meddelelsen om at EU og Storbritannien havde indgået en historisk Brexit handels- og fiskeriaftale den 24. december – en julegave vil nogen måske mene, men ikke hos Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) med formand Fridi Magnusen i spidsen.
Der var man mere klar i spyttet om Brexit og udsigten til en udvandet aftale. »Det kommer til at koste fiskeskibe og arbejdspladser på land. Konsekvenserne for det danske fiskeri-erhverv vil være uoverskuelige. Vi er bedre stillet uden en aftale, end med et EU, der på den her måde sælger ud,« lød det dengang fra formanden for DPPO.
Formanden fik ret
I aftalen står der, at fiskere med kvoter i britisk farvand, skal afstå 25 procent, hvis man vil oppebærer retten til at lande fra britisk farvand efter nytår.
Det bekræfter direktør hos DPPO Esben Sverdrup-Jensen overfor Nordjyske.dk, og forklarer videre, at når der købes kvoter, betaler man typisk omkring 10 gange landingsværdien i ét år. Det betyder at de opkøbte fiskekvoter, mere eller mindre er permanente rettigheder, man har erhvervet sig – Eller rettere sagt – det var det indtil Brexit-aftalen med briterne blev indgået.
Til avisen fortæller Esben Sverdrup-Jensen, »Det er kvoter, man har lånt penge til – finansieret af bankerne, som fiskerne nu skal stå skoleret overfor. Det er svært at forklare, at man har lånt penge til kvoter, man ikke længere har og som man sandsynligvis aldrig nogensiden får tilbage. Det svarer til, at man låner penge til et hus, som bare forsvinder op i den blå luft.
Forfærdelig og meget dyr konsekvens
For med en afregningspris på kvoterne, der er 10 gange landingsværdien på ét år, vil fiskernes afgivelse af kvoter for 150 millioner kroner, i virkeligheden svare til en værdi at halvanden milliard kroner, der ifølge Esben Sverdrup-Jensen kommer til at mangle på grund af de høje kvotepriser, de er handlet til.
Trods udsigten til kompensation for de mistede kvoter og fiskeri har man i aftalen mellem Storbritannien og EU kun givet aftalen en løbetid på fem et halvt år – så skal man til den igen i sommeren 2026. Man starter nærmest helt forfra igen – for de kvoter man har betalt for adgangen til britisk farvand med én gang – er jo væk.
Desuden, så har dygtige britiske forhandlere også trukket et ekstra stå, når det drejer sig om de kvoter, der under vejs i Brexit-forhandlingerne blev omsat til en værdi, som var baggrunden for parternes videre forhandlinger, da det skulle afgøres hvor mange kvoter der skulle overføres til de britiske fiskere fra det europæiske fællesskab.
Det viser sig nu, at man i løbet af værdi-omregningen også har givet briterne adgang til EU´s fiskerettigheder i Nordatlanten, som ikke er britisk farvand. Det er sket i puslespillet med at finde forskellige arter, man kunne betale med, hvor man har betalt med arter der normalt ikke fiskes i britisk farvand. Det virker så helt uretfærdigt, at briterne der normalt ikke har fisket så meget i Europæisk zone, som de europæiske fiskere har fisket i britisk farvand, nu pludseligt kan få adgang til EU fisk i Nordatlanten, ifølge den nye aftale.
Hvis du har adgang til Nordjyske.dk – kan du læse hele artiklen her