Forhandlingerne mellem EU og briterne med Lord Frost CMG og Michel barnier i hver sin bordende, har ikke nået det ønskede mål med en handelsaftale, så nu må statslederne med Ursula von der Leyen og Boris Johnson selv til bordet, for at gøre et sidste forsøg på at få en aftale på plads.
Men det er i aller sidste øjeblik, for EU’s 27 stats- og regeringschefer ankommer til Bruxelles til topmøde torsdag den 10. december og fredag den 11. december, hvor man havde håbet på en gennemgang af udkastet til en aftale. EU’s Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, advarede allerede mandag om, efter sammenbruddet i forhandlingerne, at onsdag efter hans mening er absolut sidste chance for at hale en aftale i land, hvis det hele skal nå at blive klar til ikrafttræden 1. januar 2021.
Den britiske premierminister sætter sig derfor i flyet til Bruxelles i det, der ses som et sidste desperate forsøg på, at hive en sidste øjebliks-aftale i land. Men det bliver svært, for mandag havde begge statsledere været ude i en fælles udtalelse, efter et telefon-møde mandag aften med, at der ikke umiddelbart var udsigt til en aftale.
Fra telefon-samtalen mellem de to ledere, UK’s premierminister og EU’s præsident kom det frem, at det fortsat er betydelige uenigheder der skiller vandene. Det er specielt de tre områder, som fair konkurrencevilkår og fiskeriet samt håndhævelsen af de aftalte regler, som man ikke er nået i mål med.
Det største stridspunkt, er ikke kun fiskeriet, men nok i højere grad suverænitets-spørgsmålet, hvor den britiske regering ser det som fuldstændigt uforeneligt med deres ønske om selvbestemmelse, at EU kræver at briterne binder sig til krav om miljø- og arbejdsmiljøstandarder inden en aftale kan underskrives. Et krav som er helt vitalt for EU, hvis briterne fortsat skal have fri adgang til EU’s indre marked, efter den 1. januar 2021.
I en kommentar til forhandlingsforløbet, siger udenrigsminister Jeppe Kofod til Altinget.dk, »Vi ønsker fra dansk side et tæt forhold til Storbritannien, uden told eller kvoter, så vi kan eksportere og handle med hinanden som tidligere. Men det skal være på fair og lige vilkår, så man ikke kan dumpe arbejdstagerrettigheder og forbrugerbeskyttelse samt sundhed. Det skal ske under faste regler og standarder udviklet i EU og som iøvrigt alle skal leve op til.«
Udenrigsministeren stod også fast på at det skal være en aftale, der også tager hensyn til de danske fiskere, der henter 40 procent af værdien af deres fangst i britisk farvand.
Til Altinget.dk siger udenrigsministeren videre, at regeringen derfor forbereder sig på alle scenarier. »Vi træder sammen i regeringens Brexit-udvalg blandt ministrene her på fredag, hvor vi starter med at iværksætte vores forberedelser på både en »No Deal situation«, men det bliver under alle omstændigheder mere bøvlet at handle mellem EU og UK efter den 1. januar.«
Det bekræftes også af Toldstyrelsen, der overfor Altinget.dk samtidig gør opmærksom på, at tusindvis af danske virksomheder fortsat mangler at få styr på deres import- eller eksportregistrering, der kan ende som et ufravigeligt krav når overgangsperioden endeligt løber ud til nytår.
Håbet ligger nu i hænderne på den britiske premierminister Boris Johnson og EU Kommissionens præsident Ursula von der Leyen.