Brexit-aftalen er næsten i mål

Brexit-aftalen er næsten i mål

Briterne er delte i spørgsmålet om Brexit og allerede inden en glad og forventningsfuld Premierminister Theresa May har præsenteret sit udkast til en Brexit-aftale, får den hårde ord med på vejen.

Efter utallige og resultatløse møder samt et utal af rejser, kunne den britiske regering sammen EU´s forhandlere, i aftes læne sig tilbage i stolen og lettet og tilfredse fortælle omverden, at der er en exit-aftale på plads.

Men som flere medier og iagttagere har noteret sig, så er det et ja til en aftale forhandlet af Michel Barnier fra EU og britiske premierminister Theresa May. Aftalen mangler endnu at blive godkendt og vertificeret i de respektive forsamlinger i EU og i Storbritannien, så derfor forestår der endnu et stykke vej for Theresa May inden hun med sikkerhed kan sige hun er i mål med sin bløde landing af en Brexit.

May havde i aftes møde med sine ministre, der én for én blev informeret om indholdet af aftalen. Et aftalepapir som end ikke ministrene måtte tage med ud af mødelokalet. Først idag får ministrene igen adgang til aftalen inden de Klokken 14.00 (kl. 15.00 dansk tid) onsdag skal til regeringsmøde.

Det helt store problem i Brexit-forhandlingerne har været den irsk-nordirske grænse og hvorledes man skal håndterer grænsen efter et Brexit. Det forlyder, at løsningen her og nu i forhandlingerne, arbejder med et forslag til en overgangsordning for hele Storbritannien, som skal forblive i EU’s toldunion, og ikke kun Nordirland. En ordning som af britiske medier bliver kaldt en bagstop-aftale, hvor Nordirland i denne periode bliver ekstra hårdt bundet op til EU, indtil der findes en endelig grænseløsning mellem det irske Irland og det britiske Nordirland.

I Bruxelles bliver dramaet i den britiske regering fulgt med stor spænding. Parterne er millimeter fra en endelig aftale, men mangler endnu lige det aller sidste. I aftaleudkastet er der levnet en smule spillerum til Theresa May, Så alt afhænger nu af, hvorledes kabinetsmedlemmerne modtager udkastet. Bliver det et ja – så kan en aftale i givet fald meget hurtigt falde på plads.

Men May´s situation er ikke ændret sønderligt meget. Hun står stadig og fortsat med en splittet regering og et meget splittet parti samt ikke mindst et splittet parlament. Men aftaleudkastet ligger der, så nu er spørgsmålet kun om hvorledes det kommer igennem til en vedtagelse. Det vil det næste døgns tid vise.

Kilde. JP.dk og Politiken.dk FiskerForum.dk