Da parterne i den grønlandske og Europæiske Fiskeripartner-skabsaftale satte deres underskrift på papiret fredag den 8. janaur 2021, så var det ikke alle der havde armene over hovedet. Èn af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer, danske Ocean Prawns’s må indkasserer et større nedgang i reje-fiskeriet.
Fiskeraftalen rammer den bornholmske rejekoncern hårdt
Reje-kæmpen fra Nexø må se en stor del af koncernens råvaregrundlag forsvinde, efter at EU og Grønland har indgået en ny fiskeriaftale. Normalt lyder tilladelelsen til 4.000 tons rejer i grønlandske farvande, men efter indgåelsen af aftalen er den nu reduceret med 1.400 tons til nu kun at være 2.600 tons. Et betydeligt tab, som den danske virksomhed nu alene må sluge.
Adm. direktør Kristian Barslund Jensen siger da også i en skarp kommentar til Bornholms Tidende, »I øjeblikket er det billigere for os at ligge stille ved kajen, end at være på havet,« og tilføjer: »Vi kan alternativt tage til Svalbard og fiske, men det er simpelthen ikke udgiften værd.«
På et forholdsvist kort åremål, har den grønlandske virksomhed Ocean Prawns mistet 37,5 procent af sin rejekvote i Vestgrønland og koncernen havde forrige år 2019 en omsætning på 762 millioner kroner mod 746 millioner kroner i 2018.
Til Bornholmstidende.dk siger Kristian Barslund Jensen videre, at fiskere fra EU har udvist solidaritet med deres grønlandske kolleger. For nogle år siden var vi nede at vende, og vi havde selvfølgelig håbet, at vi ville komme med op igen, når kvoterne vendte,« forklarer Kristian Barslund Jensen. »Når kvoterne er gået op, er de gået op for begge parter,« forklarer han. »Det samme har været tilfældet, når kvoten er gået ned.«
Men den seneste forhandlingsrunde efterlader ham med en følelse af at blive ladt i stikken.
»Man kan selvfølgelig ikke fortænke de grønlandske fiskere i at ville fiske det hele. Vi synes bare ikke, at det er fair, at de både vil blæse og have mel i munden,« siger han, med henvisning til de ekstra millioner af kroner fra EU, som den nye aftale sikrer Grønland.
Utilfredshed med forløbet
Især forsinkelsen af aftalen, der under normale omstændigheder ville ligge klar den 1. januar, har på grund af den verdensomspændende Corona-pandemi, gjort forhandlingerne digitale og virtuelle, hvilket har forsinket det hele ganske betydeligt. Det har heller ikke været tilfredsstillende og optimalt for den bornholmske rejekoncern.
Koncernen havde i 2019 en omsætning på 762 mio. kr. mod 746 mio. kr. i 2018. På resultatfronten forbedrede man bundlinje med 14 mio. kr. til et årsresultat på 84,4 millioner kroner.