Belgisk trawler lander i Hvide Sande

Den Hollandske reder og skipper Willèm de Boer på trawleren O-156 Marretje-Aaltje som er hjemmehørende i den flamske del af Belgien, nærmere bestemt Oostende, står midtskibs og leder losningen af de mange rødspætter til den Hollandske transport fra Delfzijl i Holland.
Stående ved styrhuset fortæller de Boer beredvilligt om et tilfredsstillende fiskeri vest for Danmark, hvor han og de 4 andre besætningsmedlemmer, havde slæbt sig til 18 tons rødspætter og ca. 3 tons blandet med lidt torsk, på kun 3 dage.

Mens de mange fiskekasser tårner sig op på kajen og sættevogen læses, kan man se den blå / hvide hæktrawler O-156, som tidligere havde hjemhavn i Canada ved Newfoundland, langsomt bliver lettet for sin tunge last af fisk. De Boer købte fartøjet for en tre – fire år siden, for at bygge den om til det fiskeri han fisker i dag. Et fartøj helt i glasfiber fra 2004 og med en vægt på ca. 200 tons og en samlet længde på små 20 meter, ligger skibet ved Hvide Sande Havn Pier 1 – vodbinderkajen.

Skipper de Boer er 33år og selv opvokset i Yrk Holland, hvor hans kone og fire børn bor. Han er selvsagt ikke meget hjemme da fiskeriet skal holdes i gang, specielt her i rødspætte sæsonen, som de Boer fortrinsvis tilbringer ved Danmark, hvor han lander ca. 8 – 10 gange hver sæson, hvorefter fiskeriet trækker nedover til den Engelske kanal.

På spørgsmålet fra FiskerForum.com, om hvorfor en Hollænder med et Belgisk indregistret fartøj sender sine fisk til Holland i stedet for Belgien, smiler han bredt og fortæller at selv om forskellen i afregningsprisen kun er ca. 20 cent pr. kilo, bliver det alligevel til små 26.000 Dkr. mere, ved at vælge auktionen i Holland frem for en Belgisk Auktion. Han pointerer dog at prisen er den samme i begge lande, når det gælder andre fiskearter end rødspætter. Begrundelsen for den større pris for rødspætter, mener de Boer ligger i at Hollænderne har flere filetfabrikker, der efterspørger Nordsø fladfisk.

Inden Willèm de Boer vender tilbage til arbejdet, når han lige at sende en varm tak og hilsen til de gode forhold der hersker på Hvide Sande Havn, hvor han og besætningen altid føler sig utroligt godt behandlet, hvilket også kan ses af de mange landinger de Boer har foretaget i Hvide Sande Havn gennem årene, og det er ikke sidste gang det blå / hvide skib fra Ooestende stævner Hvide Sande.

FiskerForum.com