Det viser norske forsøg med fisk, der blev udsat for iskold saltlage ned til minus 18 grader, at metoden har potentiale som et effektivt og hurtigtvirkende bedøvelsesmiddel, inden slagtningen foregår.
Det skriver Forskning.no, efter norske forskere ved Stormo Matttilsyn, havde fået tilladelelse til at lave forsøg med slagteklare laks.
For er fisken først stresset inden den slagtes, så smager den dårligere og holder heller ikke så længe. Det er konklusionen efter forskerne længe har forsøgt at løse netop dette problem.
Håndtering af levende fisk
Når levende fisk håndteres, vil de til en vis grad blive stressede og er fisken først stresset når den skal slagtes, påvirker det i høj grad produktkvaliteten negativt og kan derfor også få en negativ indflydelse på afregningsprisen.
Fisk skal bedøves hurtigt
Når opdrættet laks slagtes, skal fisken først bedøves, så den ikke oplever smerte, frygt eller væsentligt ubehag, indtil den er bevidstløs og dør.
Det kræver den norske dyreværnslov, at lakse-slagterier anvender en metode til bedøvelse, hvor fisken mister bevidstheden på under et halvt sekund.
Slagterierne sikrer, at dette krav bliver opfyldt ved elektro-cut eller ved at lade den slagte-klare fisk få et hårdt slag i hovedet.
Selvom de fleste laks bedøves på denne måde sker det indimellem, at slaget ikke rammer præcist og godt nok, eller at den elektriske metode ikke virker efter hensigten, så fisken risikerer at komme til skade.
Det vides ikke helt så præcist, hvor mange fisk det drejer sig om, men fejlmarginen medfører ekstra arbejde og koster både tid, penge og velfærd. Opdræts-branchen ønsker derfor både nye eller forbedrede metoder til at sikre, at alle fiskene rent faktisk bliver bedøvet inden slagtningen.
Du kan læse hele artiklen om »bedøver fisken med iskald saltlage« her