Debatten om opdræt af stillehavsøsters i Limfjorden fortsætter med at skabe splid mellem lokale politikere og statslige styrelser. I Skive Kommune er politikere frustrerede over, at de igen og igen skal afgive høringssvar til projekter, der alligevel får grønt lys fra nogle styrelser, mens andre siger nej.
Særligt udvalgsformand Goska Rasmussen (V) undrer sig over de modsatrettede meldinger. Han forklarer til Skive Folkeblad: »Det virker helt skævt. På den ene side vil man bekæmpe stillehavsøsters med blåmuslinger, og på den anden overvejer man at udsætte en halv million nye østers i Limfjorden. Det hænger ikke sammen,« siger hun.
På det seneste møde i »Udvalget for Miljø og Teknik« diskuterede politikerne et nyt forslag om at tillade udsætning af op til én million sterile stillehavsøsters i et anlæg ved Lysen Bredning. Kommunen har udtrykt bekymring for, at østers kan slippe ud og sprede sig yderligere i fjorden.
Politikerne efterlyser en klar plan for at indfange østers, hvis der opstår lækager i anlægget, og påpeger problemer med, hvordan man effektivt kan overvåge anlæggets tilstand: »Hvordan kan man garantere, at der ikke slipper østers løs? Det er ikke realistisk med månedlige kontroller af den størrelse,« lyder det fra udvalget.
Styrelserne er uenige – ansøger er frustreret
Johan Wedel Nielsen, biolog og ansøger på projektet, har længe arbejdet for at få sine østersanlæg godkendt. Men mens Miljøstyrelsen viser velvilje over for projektet, siger Fiskeristyrelsen nej.
»Jeg har arbejdet på det her i 11 år, og hver gang kommer der nye argumenter for, hvorfor jeg ikke må. Det er utroligt frustrerende,» fortæller han.
Sidste år fik han tilladelse til et anlæg ved Oddesund, men østersene blev senere konfiskeret og destrueret af Fiskeristyrelsen, til trods for at de allerede var solgt til nogle restauranter.
Fiskeristyrelsen har nu også givet afslag på placeringen af det nye anlæg ved Lysen Bredning. Det glæder udvalgsformand Goska Rasmussen: »Det skaber i det mindste en smule sammenhæng i de beslutninger, der bliver truffet. Men vi vil stadig have et møde med Folketinget. Der er brug for én fælles strategi fremfor, at styrelserne modarbejder hinanden.
Stillehavsøsters: En invasiv udfordring
Stillehavsøsters, oprindeligt fra Asien, blev introduceret til Europa i 1960’erne. I Danmark har de spredt sig i Vadehavet og Limfjorden, hjulpet af stigende havtemperaturer. Arten kan fortrænge blåmuslinger og påvirke fuglelivet og fiskeriet negativt.
De østers, der ønskes opdrættet i Limfjorden, er sterile, men selv steriliteten er ikke 100 procent garanteret. Kommunen frygter, at nye anlæg kan forværre problemet og gøre det endnu sværere at kontrollere spredningen.
For Skive Kommune og lokale politikere handler sagen ikke kun om stillehavsøsters, men om at sikre fjorden som et bæredygtigt naturområde. Uden en samlet strategi risikerer området at blive skueplads for flere modsatrettede beslutninger, som kun forværrer problemet med invasive arter.
Kommunen vil fortsætte presset på Folketinget for at få en klar retning, før fjorden bliver en kampplads mellem styrelser og politikere.
Læs hele artiklen her på Skive Folkeblad »Opdrætter af stillehavsøsters får grønt lys fra én styrelse, men fuldt stop fra en anden.« (kræver abonnement)